Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tabak by vraj mohol pomôcť pri liečbe rakoviny

USA - Tabak, ktorý je zodpovedný za milióny prípadov rakoviny, by paradoxne mohol byť liekom pre istý druh tejto zákernej choroby.

Americkí vedci sa totiž domnievajú, že práve v tejto rastline sa nachádza kľúčová ingrediencia pre rakovinovú vakcínu. Ich štúdia v rámci Národnej akadémie vied (The National Academy of Sciences) sa domnieva, že tabak by mohol pomôcť pri liečbe lymfómu.

Špecialisti z University of Stanford v Kalifornii využívajú jednu zo zložiek tabaku ako protilátku, ktorá reaguje na bunky folikulárneho lymfómu. Vyvinutá chemikália tak útočí na akékoľvek bunky, ktoré sú nositeľmi folikulárneho lymfómu.

Prípadne vyvinutý liek úzko spolupracuje s imunitným systémom, čo znamená, že by sa liek musel špeciálne upravovať pre každého pacienta.

Nejde o úplne novú teóriu - vedcom sa už so striedavými úspechmi podarilo kultivovať túto protilátku pri pokusoch so zvieratami. "Ide o zaujímavý postup. Koho by predsa napadlo vyvinúť látku proti rakovine z tabaku?," pýta sa doktor Ronald Levy, ktorý vedie výskum.

Na výrobu lieku treba údajne iba niekoľko rastlín. Britská spoločnosť pre výskum rakoviny však nezdieľa Levyho nadšenie. "Výsledky sú nepochybne vzrušujúce, ale nevieme, či vakcína pozitívne účinkuje aj v prípade nádorov.

Ide o dobrý objav, ale treba ho skúmať i naďalej," uviedol hovorca spoločnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu