Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Maľba na starodávnej rakve vyrazila fanúšikom populárneho kresleného seriálu dych: Vidíte tú podobu aj vy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

EGYPT – Odborníci koncom minulého roku objavili na 3500 rokov starom cintoríne v egyptskom meste Minjá rakvy s múmiami. Predpokladajú, že patria vysokým predstaviteľom a kňazom Novej ríše v rokoch 1550 až 1069 pred Kristom. Fanúšikom animovaného seriálu Simpsonovci však neušiel dôležitý detail.

Podľa portálu thearcheologist.org sú na vtedajších rakvách detailné rytiny a maľby zosnulých, božstiev a scén z „Knihy mŕtvych“, kúziel používaných na pomoc mŕtvym v posmrtnom živote. Horné veko jednej z rakiev, ktoré boli nedávno objavené v Strednom Egypte, zobrazuje žlto sfarbenú ženu, oblečenú v zelenom oblečení a modrej korune, ktorú niektorí prirovnávajú k postave Marge Simpsonovej z animovaného seriálu Simpsonovci.

Posts from the artefactporn
community on Reddit

„Marge?“ uviedol jeden z komentujúcich na Reddite. „Matt Groening je naozaj cestovateľ v čase,“ napísal ďalší, pričom sa odvolal na tvorcu seriálu. „Egypt predpovedal Simpsonovcov,“ pridal sa tretí. „Jediný zdokumentovaný prípad v histórii, keď Simpsonovci niečo neurobili ako prví,“ zavtipkoval ďalší. Podľa mnohých seriál často správne predpovedal budúce udalosti, ako je napríklad technológia podobná Apple Vision Pro či implózia v ponorke Titan.

Maľba na starodávnej rakve
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Spomínaná rakva údajne patrí Tadi Ist, dcére veľkňaza Djehouti v Ashmuneine, informuje portál The Egyptian Gazette. Objav poskytuje viac informácií o pohrebných praktikách, umení a kultúre starovekého Egypta počas obdobia Novej ríše, často nazývanej „zlatý vek“.

Viac o téme: RakvyMúmieSimpsonovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu