Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Toto je zoznam vecí, ktoré by ste mali mať doma v prípade núdzového stavu: Mrazivé slová odborníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Mnohí čoraz intenzívnejšie premýšľajú nad preventívnymi opatreniami, ktoré by im pomohli prežiť počas prírodných katastrof či vojenských konfliktov. Britská vláda uverejnila zoznam základných vecí, ktoré by v prípade núdzovej situácie nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

Britská vláda vyzvala svojich obyvateľov, aby sa pripravili na núdzovú situáciu hromadením základných vecí pre prípad, že nebudú môcť opustiť svoj domov. Uverejnila pritom zoznam, ktorý obsahuje položky, ako je balená voda, vlhčené obrúsky či trvanlivé potraviny. Podľa vedcov však na zozname chýba niekoľko dôležitých položiek, ktoré by mohli ľuďom pomôcť prežiť v prípade záplav, požiarov, novej zdravotnej pandémie alebo dokonca jadrovej vojny.

Toto je zoznam vecí,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Robert Handfield, profesor riadenia dodávateľského reťazca na Štátnej univerzite v Severnej Karolíne, povedal, že domácnosti si vystačia aj s plynovým generátorom. Ten by sa dal použiť ako záložný zdroj energie pre domácnosti pri výpadkoch elektriny napríklad v prípade nepriaznivého počasia. „Sme vystavení silným búrkam a záplavám a elektrina je základnou potrebou,“ povedal Handfield pre britský denník Daily Mail. Ďalšou vecou, ​​ktorá by sa mohla hodiť, je motorová píla, najmä v prípade, že žijete v oblasti s množstvom stromov. „Ak spadnú na váš dom, je dôležité, aby ste ich úplne odstránili,“ priblížil Handfield.

V prípade pandémie alebo scenára vyžadujúceho ochranu pred dymom Handfield odporúča tvárovú masku N95, ktorá je lepšia na odfiltrovanie častíc vo vzduchu ako chirurgické masky alebo látkové pokrývky tváre. Ako ale poznamenal profesor Alan Robock, klimatológ z Rutgers University, ak dôjde k jadrovej vojne, nedá sa nič urobiť, aby sme sa na ňu pripravili. „Jediným riešením je zbaviť svet jadrových zbraní,“ povedal pre britský denník.

Toto je zoznam vecí,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nová webová stránka britskej vlády má za cieľ zabezpečiť, aby si ľudia boli vedomí rizík v ich miestnej oblasti. Stránka odkazuje na núdzový plán pre domácnosti, ktorý obsahuje zoznam núdzových zásob. Na zozname sa však nenachádza napríklad toaletný papier. Britská vláda tak pravdepodobne urobila preto, aby predišla ďalšiemu nedostatku, ktorý bol zaznamenaný počas pandémie Covidu. Zároveň ľudí vyzýva, aby nepanikárili pri nakupovaní takýchto položiek. „Ľudia musia začať zhromažďovať veci pomaly a postupne, ak môžu,“ uviedol Ben Kerrane, odborník na spotrebiteľské správanie z Manchester Metropolitan University.

Vláda tiež ľuďom odporúča, aby zvážili, aké zásoby by oni a ich domácnosť mohla potrebovať počas núdzovej situácie trvajúcej niekoľko dní. Na čele iniciatívy stál podpredseda vlády Oliver Dowden, ktorý sa inšpiroval podobnými prípravami v krajinách ako Fínsko. Severská krajina očakáva, že domácnosti budú schopné zvládnuť 72 hodín nepriaznivej situácie.

Viac o téme: ZoznamNúdzový stavBritská vládaKonflikt Jadrová vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu