Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Malijskí opoziční politici vyhlásili prechodnú vládu v exile

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Jerome Delay)

BAMAKO - Malijskí opoziční politici v sobotu oznámili, že v exile vytvorili prechodnú vládu, ktorá má konkurovať ministerskému zboru riadiacemu krajinu, ktorú od prevratu v roku 2020 ovláda armáda. Ide o najnovší manéver civilnej opozície, keďže vojenskí vládcovia Mali nedodržali marcový termín na usporiadanie volieb a odovzdanie moci civilnej vláde,.

"Občianske zhromaždenie civilnej transformácie dnes zvolilo členov vlády," uvádza sa vo vyhlásení datovanom v Ženeve, ktoré podpísal malijský exilový politik Adaman Traoré, označený za predsedu tohto orgánu. V texte sa ďalej uvádza, že táto "prechodná občianska vláda je jedinou legitímnou vládou v Mali".Premiérom a ministrom obrany konkurenčnej vlády je podľa vyhlásenia Mohamed Chérif Koné, jeden z viacerých prominentných exilových politikov uvedených na zozname členov vlády.

Vyhlásenie prišlo deň po tom, ako politické hnutie, ktoré stojí za civilným malijským premiérom vymenovaným vojenskou chuntou, Choguelom Kokallom Maigom, prvýkrát otvorene skritizovalo vojenských vládcov tejto západoafrickej krajiny. Novinárom AFP sa však nepodarilo potvrdiť, či Maiga podporil tento postoj alebo sobotňajšie vyhlásenie konkurenčnej "vlády".

Plukovníci pevne držia moc v rukách, pozastavujú všetky stranícke politické aktivity a umlčujú oponentov, novinárov a aktivistov zasadzujúcich sa za ľudské práva. Mali sa od roku 2012 zmieta v politickej a bezpečnostnej kríze, ktorú živia útoky džihádistov a iných ozbrojených skupín, ako aj separatistické hnutie na severe krajiny.

Viac o téme: OpozíciaExilMaliPrechodná vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu