Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bizarný symptóm môže byť varovným signálom zriedkavého typu rakoviny: Po tomto okamžite bežte k lekárovi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Rakovina nosa a dutín je zriedkavou formou ochorenia. To však neznamená, že by ste ju mali ignorovať, pretože včasná diagnóza zvyšuje šance na úplné uzdravenie. Obzvlášť zákerný je jeden z príznakov, ktorý sa vyskytuje v inej časti tela.

Mnohé príznaky rakoviny nosa je ťažké odhaliť, pretože pripomínajú symptómy bežného prechladnutia. Ako však rakovina postupuje, môžete spozorovať vážnejšie a zreteľnejšie príznaky. To zahŕňa jeden bizarný symptóm, ktorý si môžete všimnúť vo svojich očiach – nezvyčajný opuch. To môže viesť k tomu, že vám oči opticky vystúpia z tváre. Podľa britskej Národnej zdravotníckej služby (NHS) medzi najčastejšie príznaky včasnej rakoviny nosa patrí upchatý nos, ktorý zvyčajne postihuje iba jednu stranu a nezmizne, krvácanie z nosa, znížený čuch a hlien, ktorý môže alebo nemusí byť krvavý.

Bizarný symptóm môže byť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Väčšinu z týchto príznakov ste však pravdepodobne zažili pri prechladnutí alebo zápale dutín, takže si možno nevšimnete, že niečo nie je v poriadku, kým sa neobjavia závažnejšie príznaky. Príznaky neskorého štádia rakoviny nosa zahŕňajú bolesť alebo necitlivosť v tvári, najmä v hornej časti líca, ktorá nezmizne, zdurené uzliny na krku, čiastočnú stratu zraku alebo dvojité videnie, slzenie či opuch očí, bolesť alebo tlak v jednom uchu a pretrvávajúcu hrčka alebo výrastok na tvári, nose alebo podnebí úst.

Testovanie na rakovinu nosa a prinosových dutín sa často vykonáva pomocou nosovej endoskopie, známej tiež ako nazoendoskopia, pri ktorej vám lekár do nosa vloží dlhú, tenkú, flexibilnú trubicu s kamerou a svetlom na konci, aby preskúmal oblasť.

Viac o téme: OčiSymptómRakovina nosa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu