Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Päť bežných príznakov u dospelých, ktoré môžu znamenať, že máte autizmus: O tom štvrtom ste určite nevedeli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Psychiater Jaleel Mohammed vymenoval vo svojom videu na TikToku päť príznakov, ktoré môžu poukazovať na autizmus u dospelých. Jeho príspevok sa takmer okamžite stal virálnym a získal veľkú pozornosť ľudí.

Doktor Jaleel Mohammed je psychiater a konzultant so sídlom v Londýne. O svojej práci hovorí, že je jeho úlohou diagnostikovať a liečiť duševné poruchy. Veľkej obľube sa tešia aj jeho videána TikToku, prostredníctvom ktorých vzdeláva divákov o rôznych témach týkajúcich sa mysle a duševného zdravia. V jednom vo svojich príspevkov upozorňuje na päť príznakov, ktoré môžu dospelým naznačiť, že trpia autizmom. A ktoré to sú?

@drjaleelmohammed 5 signs of autism in adults. 1. Having a fixed routine and finding it very uncomfortable if you have to change it 2. Other people think you sound rude or blunt 3. Finding it hard to understand what other people are thinking or feeling 4. Difficulty with eye contact 5. Noticing details and patterns #autism #neurodiversity #psychiatry #mentalhealth ♬ original sound - Dr Jaleel Mohammed

Ťažkosti so zmenou rutiny

„Zmeny v správaní sú pre mňa veľmi dôležité. Ľudia s autizmom majú často veľmi špecifickú rutinu: Čo robia, ako to robia a v akom poradí to robia,“ hovorí psychiater. Môže ísť o špecifickú rannú rutinu, či už ide o spôsob umývania zubov, konkrétne raňajky, ktoré si musíte dať, alebo poradie, v akom ich musíte zjesť. Mohammed hovorí, že ľudia môžu svoju rutinu bez problémov meniť, ale autisti sa budú cítiť utrápení a úzkostliví, ak má nastať nejaká zmena. 

Päť bežných príznakov u
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia si myslia, že ste hrubý alebo nevrlý

Lekár vysvetľuje, že ľudia s autizmom môžu vo svojej reči pôsobiť veľmi hrubo alebo nevrlo bez toho, aby to tak skutočne mysleli. „Pre ľudí s touto poruchou je to len efektívny spôsob reči, nechcú byť vulgárni alebo takto pôsobiť,“ uviedol.  

Ťažkosti s pochopením toho, čo cítia či si myslia ostatní

Známa aj ako teória mysle je schopnosť odhadnúť, čo si iní ľudia myslia alebo cítia. Podľa lekára je pri autizme často nedostatočne rozvinutá, čo môže spôsobiť, že ľudia, ktorí ním trpia, majú problém s pocitmi empatie a súcitu.

Päť bežných príznakov u
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ťažkosti s očným kontaktom

„V najťažších prípadoch sa ľudia s autizmom vyhýbajú očnému kontaktu, ale väčšina z nich ho dokáže nadviazať, i keď je to pre nich veľmi nepríjemné,“ uvádza Mohammed. Ak ste veľmi zameraný na očný kontakt, môže sa vám to stať pri niektorých ľuďoch, s ktorými sa rozprávate.

Všímanie si malých vzorov a detailov

„Mozog ľudí s autizmom si dokáže všimnúť veľmi malé detaily a rozpoznať vzory, ktoré iní nevidia,“ hovorí psychiater. Často ide o detaily, ktoré si väčšina ľudí vôbec nevšimne. Lekár poukázal napríklad na poradie, v akom je niečo usporiadané na stole, alebo vzoru na koberci, ktorým sa ostatní vôbec nezaoberajú. Toto všetko sú príznaky autizmu. Neznamená to však, že ľudia, ktorí sa takto správajú, naozaj touto poruchou aj trpia. Posúdenie vykonávajú len odborníci a je to jediný spôsob, ako zistiť, či je osoba alebo dieťa autistické.

Viac o téme: PsychiaterAutizmusPríznaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu