Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedec podstúpil bizarný experiment: Poštípalo ho takmer 80 druhov hmyzu, TOTO uštipnutie vraj bolí najviac!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube/GreatBigStory/Getty Images)

WISCONSIN - Entomológ Justin Schmidt realizoval zaujímavý experiment. Nechal sa totiž uštipnúť viacerými druhmi hmyzu, aby na vlastnej koži zistil, ktoré bodnutie bolo najbolestivejšie. Po tom najbolestivejšom sa vážne zamyslel nad tým, prečo vôbec s takýmto testovaním začal.

Entomológ Justin Schmidt stojí za zaujímavým a zároveň pre mnohých aj nepochopiteľným experimentom. Tento vedec sa podrobil bodnutiam a uštipnutiam 83 rôznych druhov hmyzu a potom zdokumentoval, ako ho to bolelo. Stupnica hodnotí bodnutia na stupnici od jednej do štyroch podľa závažnosti a intenzity bolesti. Zatiaľ čo obyčajná osa alebo včela medonosná sa umiestnili na dvojke, iba tri druhy sa dostali na najvyšší stupeň, teda na štvrtú priečku. 

Napríklad žihadlo žltokastky západnej opísal ako horúce a dymové, takmer neúctivé, čo znie skôr ako recenzia na pálivú omáčku a podľa vedca predstavuje stupeň bolesti dva. Mravce ohnivé dosiahli úroveň jedna, čo pripomína chôdzu po huňatom koberci a siahaní po vypínači. No poďme aj na druhý koniec tohto zoznamu a pozrime sa na niektoré skutočne odporné živočíchy.

Najskôr tu máme mravca Paraponera clavata (bullet ant). Možno ste už o ňom počuli. Je takto pomenovaný, pretože jeho žihadlo doslova vystreľuje. Schmidt povedal: „Čistá, intenzívna, brilantná bolesť. Ako keď kráčate po horiacom uhlí s trojcentimetrovým klincom zabodnutým do päty.“

Vedec podstúpil bizarný experiment:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento mravec tak skončil s hodnotením štyri a pridali sa k nemu aj dva druhy ôs. Ide o osu Pepsis, ktorá paralyzuje tarantuly a kladie do nich vajíčka. Potom sa larvy vyliahnu a zožerú tohto pavúka zaživa.

Vedec podstúpil bizarný experiment:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čo sa týka bodnutia, podľa Schmidta je oslepujúce, prudké, šokujúco elektrické, ako keby do vášho bublinkového kúpeľa práve spadol zapnutý fén. A nakoniec je tu osa útočná. Vedec o jej uštipnutí hovorí ako o mučení, kedy sa ocitnete v prúde aktívnej sopky. Keď ho táto osa bodla, podľa denníka The Guardian si položil otázku: „Prečo som začal robiť tento zoznam?“

Viac o téme: HmyzUštipnutieExperiment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu