Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hľadáte si polovičky na zoznamkách? Štúdia prišla s mrazivými zisteniami

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Mnohí nezadaní ľudia sa práve na Valentína obracajú na online zoznamovacie aplikácie, aby si našli svoje polovičky. Nová štúdia však vyzýva k tomu, aby ste boli opatrní. Ukázalo sa totiž, že stalking je častejším fenoménom, než by sa mohlo zdať.

Podľa štúdie, pri ktorej bolo v 21 krajinách sveta opýtaných vždy 1000 ľudí, sa záujemcovia o online „randenie“ snažia byť pri hľadaní lásky obozretní. Takmer štvrtina respondentov (23 %) uviedla, že sa stretla s nejakou formou online stalkingu zo strany svojej novej známosti, pričom ľudia bývajú prekvapivo často vystavení nárastu prenasledovania a zneužívania v období sviatku zaľúbených, Dňa svätého Valentína, čo súvisí s rizikami, ktoré vyplývajú z možností sledovania polohy, nedostatočnej ochrany osobných údajov a všeobecnejšie nadmerného zdieľania. 

Hľadáte si polovičky na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zneužívanie má rôznu podobu. Viac ako tretina (39 %) respondentov sa stretla s nejakou formou násilia alebo nevhodného správania zo strany súčasného alebo skoršieho partnera: 16 % respondentov uviedlo, že dostávali nevyžiadané e-maily alebo správy a čo je možno najzávažnejšie, 13 % respondentov bolo bez svojho súhlasu natáčaných alebo fotografovaných. Ďalších 10 % oznámilo, že niekto sledoval ich polohu, 10 %, že sa im niekto nabúral do účtov na sociálnych sieťach alebo do e-mailov, a varovné je, že 7 % z nich našlo vo svojich zariadeniach stalkerware, nainštalovaný bez ich vedomia.

S nejakou formou násilia alebo zneužívania sa stretlo viac opýtaných žien ako mužov (42% oproti 36%). Tieto nepríjemné skúsenosti pritom zažilo prekvapujúco viac ľudí, ktorí majú teraz nejakého nového partnera, ako ľudia v dlhodobom vzťahu (48 % oproti 37 %). Obavy z prenasledovania na internete vyjadrilo 34 % respondentov, pričom ženy sa tejto možnosti obávajú o niečo viac ako muži (36 % oproti 31 %). Situácia sa líši aj podľa regiónu. Viac ľudí, ktorí sa stretli s nejakou formou online stalkingu, žije v oblastiach Južnej a Strednej Ameriky a Ázie.

Hľadáte si polovičky na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Internet nás robí zraniteľnejšími

„Internet vecí čiže prepojený svet je skvelý a ponúka nespočetné možnosti. S možnosťami však prichádzajú aj hrozby a jednou z nich je ľahký prístup ku sledovateľným dátumom, ktorý nás robí zraniteľnými voči zneužitiu,“ hovorí David Emm, hlavný bezpečnostný výskumník spoločnosti Kaspersky. „Vinu za toto nevhodné správanie síce nikdy nenesú obete stalkingu, žiaľ, na nich však stále leží bremeno, aby podnikli kroky na minimalizáciu rizík. Myslím, že je dobré, ak sa ľudia snažia o overenie identity svojho náprotivku na internete, ale vyzval by som ich tiež, aby vykonali rýchlu kontrolu zmysluplnosti rozsahu zdieľania svojich informácií, hesiel a ďalších údajov, a zamysleli sa nad tým, ako by tieto informácie mohli byť v nepoctivých rukách zneužité.“

Hľadáte si polovičky na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako sa chrániť?

Spoločnosť Kaspersky, ktorá spolupracuje s odborníkmi a organizáciami v oblasti domáceho násilia, pripravila niekoľko tipov, ako zostať pri online zoznamovaní v bezpečí: 

  • Použite zložité a jedinečné heslá a nikomu ich neoznamujte.
  • Ak sa vám zdá, že je niečo príliš dobré na to, aby to bola pravda, dôkladne si to overte!
  • Urobte si čas na kontrolu svojho digitálneho súkromia.
  • Dobre si rozmyslite, čo budete zdieľať.
  • Vytvorte si „bezpečný plán“ na prechod z digitálneho do reálneho vzťahu.
  • Zvážte použitie komplexného riešenia kybernetickej bezpečnosti alebo VPN, aby ste sa ochránili.
Viac o téme: VýskumZoznamkaStalkingBezpečnosť na internete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu