Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prevratný objav: Vedci rozlúštili text slávneho zvitku starého 2000 rokov! Jeho slová sú stále aktuálne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

RÍM – Organizátori súťaže Vesuvius Challenge, ktorá sa začala v roku 2023, oznámili víťazov hlavnej ceny, ktorí úspešne odhalili dávne tajomstvá skryté na skamenených zvitkoch. Oznámenie nie je len výsledkom dômyselnej práce, ale môže naznačovať aj novú vzrušujúcu éru výskumu.

Výzva Vesuvius bola spustená v marci 2023. Organizátori povzbudili jednotlivcov z rôznych akademických prostredí, aby navrhli nové metódy na čítanie starých zvitkov z pyrických pozostatkov Herculaneum v Taliansku. Zvitky, ktoré sú teraz úplne skamenené, sa pôvodne nachádzali vo Villa Papyri, bohatom panstve, ktoré bolo pochované pod sopečným popolom a troskami, keď sopka Vezuv v roku 79 nášho letopočtu vybuchla. Sídlo a jeho knižnica boli znovuobjavené v roku 1700, no napriek tomu, že sú dobre zachované, zvitky zostali nečitateľné. Teplo z erupcie ich v podstate vypražilo a zmenilo na karbonizované hrudky.

Teraz, po 10 mesiacoch tvrdej práce, však víťazi Vesuvius Challenge našli spôsoby, ako odhaliť tieto neoceniteľné artefakty pomocou techník umelej inteligencie (AI), ktoré skenujú ich obsah bez poškodenia krehkej štruktúry. Výskumníkom, ktorí skúmali prvý zvitok, sa zatiaľ podarilo prečítať asi päť percent z neho. Predbežný prepis naznačuje, že ide o úplne pôvodný text a nie duplikát iného diela. Zdá sa, že tento filozofický text sa zaoberá témou potešenia, čo je podľa epikurejskej filozofie najvyššia forma dobra. „V týchto dvoch úryvkoch z dvoch po sebe nasledujúcich stĺpcov zvitku sa autor zaoberá tým, či a ako môže dostupnosť tovaru, ako je jedlo, ovplyvniť potešenie, ktoré poskytujú,“ vysvetlili papyrológovia, informuje oficiálna webová stránka výzvy.

„Umožňujú veci, ktoré sú dostupné v menšom množstve, viac potešenia ako tie, ktoré sú hojne dostupné? Náš autor si myslí, že nie. ‚Rovnako ako v prípade jedla, neveríme hneď, že veci, ktorých je málo, sú absolútne príjemnejšie ako tie, ktorých je veľa. Je však pre nás prirodzene jednoduchšie zaobísť sa bez vecí, ktorých je dostatok? Takéto otázky budeme zvažovať často‘,“ odhalili ďalej experti časť starovekého textu. Zdá sa, že táto otázka bola položená na konci textu, čo naznačuje, že odpovede sa môžu nachádzať v iných zvitkoch tej istej zbierky.

Zaujímavé je, že na začiatku prvého testovacieho textu sa spomína Xenophantos, ktorý mohol byť hudobníkom a bol spomenutý aj v diele O hudbe od Philodema, epikurejca, ktorý mohol byť filozofom v rezidencii vo Villa Papyri. „Učenci by to mohli nazvať filozofickým pojednaním,“ vysvetľujú organizátori Vesuvius Challenge. „Ale zdá sa nám to povedomé a nemôžeme sa zbaviť pocitu, že prvý text, ktorý sme objavili, je 2000 rokov starý blogový príspevok o tom, ako si užívať život,“ uviedli ďalej organizátori. „Vrhá Philodemus vo svojom záverečnom odseku stoikom tieň, keď tvrdí, že stoicizmus je neúplná filozofia, pretože ‚nemá čo povedať o potešení‘? Zdá sa, že otázky, o ktorých hovorí – životné radosti a to, prečo sa oplatí žiť – máme stále na mysli aj dnes,“ dodali.

Viac o téme: VýskumTextTalianskoZvitokFilozofia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu