Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experti objavili mimoriadne vzácny nález: Pochádza z asteroidu, ktorý vybuchol nad Nemeckom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN – V skorých hodinách 21. januára preletel nad Nemeckom asteroid 2024 BX1, zhorel a rozpadol sa asi sto kilometrov západne od Berlína. Bol to len ôsmy asteroid, o ktorom experti predpovedali, že sa zrazí so Zemou. Odborníci preto pátrali po možných meteoritoch a objavili vzácny nález.

Výskumníci z prírodovedeckého múzea Museum für Naturkunde Berlin, ako aj ich kolegovia z univerzity Freie Universität Berlin a Nemeckého centra pre letectvo a kozmonautiku pôvodne získali meteorit veľkosti vlašského orecha z poľa v meste Ribbeck, asi 80 kilometrov severozápadne od Berlína. Analýza horniny naznačuje, že patrí do vzácnej skupiny achondritov známych ako aubrity. Existuje len 87 známych vzoriek tohto typu vesmírnej horniny z iba 17 lokalít na celom svete. Vedúci zbierky meteoritov v prírodovedeckom múzeu Ansgar Greshake vo vyhlásení uviedol, že doposiaľ je v zbierkach po celom svete len materiál z jedenástich pozorovaných pádov aubritov.

Experti objavili mimoriadne vzácny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aubrity vyzerajú veľmi odlišne od ostatných meteoritov. Typicky sú svetlej farby, niekedy môžu byť aj hnedasté. Tím našiel 20 vzoriek meteoritov a v súčasnej dobe ich analyzujú. Elektrónové mikrosondy prvej odhalili príbuznosť s aubritmi. „Aubrity vyzerajú skôr ako sivastá žula a pozostávajú hlavne z kremičitanov horečnatých enstatitu a forsteritu,“ vysvetlil doktor Christopher Hamann, ktorý sa podieľal na počiatočnej klasifikácii meteoritu. „Neobsahuje takmer žiadne železo a fúzna kôra, tenká vrstva potiahnutá ochladenou taveninou, ktorá zvyčajne umožňuje ich identifikáciu v teréne, vyzerá úplne inak ako pri väčšine ostatných meteoritov. Aubrity sa preto ťažko detekujú v teréne,“ dodal.

Zvláštne mineralogické štruktúry u aubritov naznačujú, že ich materské telo muselo mať násilnú históriu. Jednou z hypotéz je, že „rodič“ patrí k asteroidom typu E vo vnútornom páse asteroidov Slnečnej sústavy, o ktorých sa predpokladá, že majú achondritové povrchy. Alebo možno boli odlomené od objektu blízko Zeme, 3103 Eger, tiež typu E, ktorý sa dostal príliš blízko k Zemi. Ďalším návrhom je, že ide o kúsky inej planéty: Merkúra. Vzorky boli 2. februára predložené Názvoslovnému výboru Meteorickej spoločnosti na preskúmanie a potvrdenie.

Viac o téme: MeteoritVýskumAsteroidNemeckoAubrity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu