Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VÝSTRAHA pre Stredoeurópanov: Zaznela v nedeľu skoro ráno! Zachytili ste ju? Pred týmto varovala

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Cez víkend zasiahol zemskú atmosféru meteorit, ktorý preletel iba sto kilometrov od Berlína. Niektorí sa domnievajú, že niekde na Zemi možno nájsť kusy tejto vesmírnej skaly. Vedci sa zatiaľ snažia zhromaždiť čo najviac fotografií meteoru 2024BX1.

Niektorých Stredoeurópanov v nedeľu v skorých ranných hodinách varovali úrady pred príletom asteroidu širokého jeden meter. ide o doteraz najľudnatejšiu oblasť pre očakávaný dopad vesmírneho telesa. Meteor 2024BX1 spozorovali obyvatelia východného Nemecka, Poľska, Česka a Dánska o 1:32 ráno. Napriek tomu, že väčšina ľudí o tomto čase spí, mnohým sa meteorit podarilo nahrať na video.

Dopad vesmírnej skaly predpovedal maďarský učiteľ geografie a plodný objaviteľ planétok a supernov Krisztián Sárneczky, ktorý si všimol blikanie na svojich snímkach. Jeho výstraha, ktorú pre širšie publikum zdieľala Medzinárodná meteorologická organizácia (IMO). Tá dokonca poskytla odkazy na webové kamery, z ktorých niektoré zachytili padajúci meteorit.

Meteority zvyčajne musia byť väčšie, aby prežili prelet atmosférou a dostali sa až na Zem. Na internete sa však objavili špekulácie, že strmý uhol vstupu do atmosféry a nízka rýchlosť dopadu na Zem mohli umožniť, že niektoré kusy meteoritu zostali ešte vcelku. Ak je to naozaj tak, lovci meteoritov by mohli v týchto dňoch naraziť na pozoruhodné kúsky.

Viac o téme: Meteorit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu