Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Nemecku pokračovali protesty proti pravicovému extrémizmu

Na víkendové protesty proti krajnej pravici prišlo vyše 480-tisíc ľudí
Na víkendové protesty proti krajnej pravici prišlo vyše 480-tisíc ľudí (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

BERLÍN - Tisíce ľudí v sobotu protestovali v nemeckých mestách proti krajne pravicovému extrémizmu a vyzývali na otvorenú a tolerantnú spoločnosť. Informuje správa agentúry DPA.

Podľa polície približne 4000 ľudí protestovalo v meste Itzehoe severne od Hamburgu. V Roztoku na pobreží Baltského mora sa pod heslom "Nikdy viac je teraz" zhromaždilo najmenej 3200 ľudí. V menších mestách Werne a Fröndenberg na západe krajiny sa dokopy zišlo viac ako 3000 ľudí. V obci Gotha v spolkovej krajine Durínsko polícia odhadla účasť približne 1000 demonštrantov. Podľa DPA rôzne protesty s niekoľkými stovkami účastníkov prebehli v sobotu naprieč celým Nemeckom.

archívne video

Na proteste pred parlamentom mal príhovor aj Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V Berlíne sa na minulotýždňovej demonštrácii za demokraciu a toleranciu konanej pred sídlom Spolkového snemu zhromaždilo viac ako 150.000 ľudí, pripomína DPA. Celoštátna vlna protestov proti krajne pravici trvá v Nemecku už približne mesiac.

Ich spúšťačom bolo zverejnenie informácií o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z Alternatívy pre Nemecko (AfD), Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Únie hodnôt v Postupime. Bývalý šéf pravicovo-extrémistického hnutia identitárov v Rakúsku Martin Sellner na tejto schôdzke hovoril o koncepte takzvanej reemigrácie, pod čím pravicoví extrémisti zvyčajne majú na mysli odsun veľkého množstva ľudí cudzieho pôvodu do svojej vlasti, a to aj nedobrovoľne.

Viac o téme: ProtestExtrémizmusNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu