Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Muž vypil čerstvú ovocnú šťavu, nasledovala smrť: Príčinou je nebezpečný vírus, neexistuje žiadna liečba

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANIKGANJ – Bangladéš, Indiu či Singapur sužuje smrteľný vírus, ktorý sa na ľudí prenáša z niektorých druhov infikovaných zvierat. Prvou tohtoročnou obeťou bol muž, ktorý vypil čerstvú datľovú šťavu.

Muž z Bangladéšu umrel po vypití surovej datľovej šťavy, informuje agentúra Reuters. Ide tak o prvé tohtoročné úmrtie v krajine na vírus Nipah, ktorý poškodzuje mozog. Vírus sa prenáša na ľudí kontaktom s telesnými tekutinami infikovaných netopierov, ošípaných alebo iných ľudí. Prvýkrát ho experti identifikovali v roku 1999 počas prepuknutia choroby. Tá postihla farmárov a iných ľudí, ktorí boli v kontakte s ošípanými v Malajzii. Vírus odvtedy viedol k epidémiám v Bangladéši, Indii a Singapure, pričom v Bangladéši zabil viac ako 160 ľudí.

Muž vypil čerstvú ovocnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

K prvému tohtoročnému prípadu v krajine došlo v bangladéšskom meste Manikganj, ktoré je od hlavného mesta Dháka vzdialené asi 50 kilometrov. „Vzorka bola odoslaná na laboratórne vyšetrenie a bola pozitívna. Dozvedeli sme sa, že daný človek pil surovú datľovú šťavu,“ pre agentúru Reuters uviedla Tahmina Shirinová, riaditeľka Inštitútu epidemiológie, kontroly a výskumu chorôb (IEDCR). Tamojšie ministerstvo zdravotníctva varovalo ľudí pred konzumáciou ovocia čiastočne zjedeného vtákmi alebo netopiermi a pred konzumáciou surovej datľovej šťavy.

Proti vírusu neexistuje žiadna liečba ani vakcína. Podľa IEDCR zomrelo v roku 2023 celkovo 10 ľudí zo 14 infikovaných vírusom Nipah v Bangladéši, čo je najvyšší počet úmrtí za sedem rokov. Infekcia môže spôsobiť horúčku, bolesť hlavy, kašeľ a ťažkosti s dýchaním. U väčšiny infikovaných následne dôjde k opuchu mozgu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa úmrtnosť na tento vírus odhaduje na 40 až 75 percent.

Viac o téme: VírusBangladéšMužDatľová šťava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu