Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Brazília začala očkovať proti horúčke dengue: Zomrelo už vyše 50 ľudí

Komár prenášajúci horúčku dengue
Komár prenášajúci horúčku dengue (Zdroj: SITA)

BRAZÍLIA - Brazília od dnes začala ponúkať zadarmo očkovanie proti horúčke dengue, ktorá v krajine spôsobila najmenej 50 úmrtí. Stala sa tak prvou krajinou na svete, ktorá ponúka túto vakcínu v rámci verejného zdravotníctva, uviedla agentúra AFP. Očkovanie sa týka detí, ktoré sú najčastejšie obeťami tejto choroby, ktorej výskyt sa v Brazílii zvýšil kvôli silným dažďom a vysokým teplotám v minulých týždňoch.

Podľa ministerstva zdravotníctva sa horúčkou dengue v najľudnatejšej krajine Latinskej Ameriky nakazilo za posledných päť týždňov na 395.000 ľudí, čo je štyrikrát viac ako v rovnakom období pred rokom. Na horúčku dengue v Brazílii zomrelo v posledných týždňoch 53 ľudí, úrady však prešetrujú ďalších 280 úmrtí.

archívne video

Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, hovorí o súvisloti Parkinsonovej choroby a gamblingu

Brazília sa rozhodla začať s očkovaním v rámci verejného zdravotníctva, hoci na jeho území ešte nepanuje epidémia horúčky dengue, povedala dnes ministerka zdravotníctva Nisia Trindadeová. Vzhľadom na nedostatok dávok dostanú spočiatku vakcínu deti vo veku od 10 do 14 rokov, ktoré podľa odborníkov vykazujú najčastejšie vážne komplikácie. Do konca roka chcú úrady zaočkovať tri milióny ľudí.

Preventívne opatrenia

Dve najväčšie brazílske mestá Sao Paulo a Rio de Janeiro zavádza kvôli horúčave dengue preventívne opatrenia. Obe mestá sa chystajú na oslavy karnevalu a v Riu de Janeiro diváci dostanú repelentov proti komárom, ktorí chorobu prenášajú.

Medzi príznaky dengue patrí vysoká horúčka, bolesti hlavy, vracanie, bolesti svalov a kĺbov a svrbivá kožná vyrážka. V niektorých prípadoch môže ochorenie spôsobiť závažnejšiu krvácavú formu, ktorá sa môže skončiť smrťou.

Viac o téme: ObeteHorúčka dengueOčkovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu