Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Českí farmári chcú dotácie v eurách: Na kurzových výkyvoch prišli o miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Valentina Petrova)

PRAHA - Časť českých poľnohospodárskych podnikov začína zisťovať, či by nebolo možné vyplácať dotácie namiesto v korunách v eurách. Podľa výpočtov českého ministerstva poľnohospodárstva totiž prišiel tento sektor minulý rok v dôsledku silnejšej koruny približne o 4 miliardy Kč. Balíky európskych dotácií sú totiž pre poľnohospodárov určované v eurách a až následne vyplácané v korunách, často aj o niekoľko rokov neskôr. Zvraty v kurze tak znamenali stratu až 11 % celkovej dotácie. Podľa Štátneho poľnohospodárskeho intervenčného fondu (SZIF), ktorý peniaze vypláca, by však zmena bola veľmi zložitá. Informoval o tom server iDNES.cz.

Požiadavku vznieslo vedenie Asociácie súkromného poľnohospodárstva (ASZ) a minister poľnohospodárstva Marek Výborný ho teraz preveruje. Podľa predsedu ASZ Jaroslava Šebka by zmena predstavovala najväčší prínos pre hospodárov nakupujúcich hnojivá alebo stroje od zahraničných firiem, ktorým platia v eurách.

archívne video

Slovenskí farmári sú pripravení pridať sa k protestom európskych kolegov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Ak by sa táto možnosť zaviedla, bol by pre dobrovoľnosť, aby si podnik mohol vybrať, v akej mene chce peniaze vyplatiť. Zároveň by sa časť poľnohospodárov jasne prihlásila k tomu, aby sa v krajine zaviedlo euro, čo je téma, ktorá v súčasnosti vládnu koalíciu rozdeľuje.

Zmena systému by mohla byť výhodná

Zmena systému by mohla byť výhodná aj podľa prezidenta Agrárnej komory ČR Jana Doležala. "Len v minulom roku českí poľnohospodári prišli pre silnú korunu približne o 10 % na dotáciách, čo je skutočne veľká čiastka." Dôležité však podľa neho budú parametre opatrení. Niektoré veľké organizácie však prípadné zmeny v dotáciách považujú za výhodu iba pre hŕstku farmárov. "Takých poľnohospodárov bude relatívne málo," domnieva sa predseda Poľnohospodárskeho zväzu ČR Martin Pýcha. Ako dodal, ľudia sú vyplácaní v korunách, väčšina vstupov sa nakupuje v korunách. Podniky by v prípade výplaty v eurách museli platiť poplatky za prevod na koruny.

Jan Šimek, predseda predstavenstva skupiny JTZE, ktorá je po Agroferte druhým najväčším poľnohospodárskym hráčom v Česku, si myslí, že pri prevode eura na koruny by mali agropodniky horšie kurzové podmienky než štát. "Na druhej strane sa za mnohé vstupy, ako sú napríklad stroje, náhradné diely alebo chémia, platí v eurách," dodal. Sám by mal radšej dotácie v korunách, nie je to však podľa neho veľký rozdiel. Mnohí českí farmári tak vnímajú možnosť príjmu v eurách iba ako politický tlak na vládu, aby sa priklonila k prechodu na európsku menu.

Viac o téme: DotácieČeskoPoľnohospodáriFarmáriEuro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu