Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci zistili, že vaša tvár odhaľuje, či vyzeráte bohato alebo chudobne: Ako ste na tom vy?

(Zdroj: Getty Images)

GLASGOW – Je prirodzené, že niektorí ľudia sú vám sympatickí viac ako iní. Experti sa nedávno pozreli na to, ako črty tváre či tóny pokožky ovplyvňujú naše vnímanie finančného statusu a pôvodu ľudí. Dospeli k záveru, že takto vyzerajúcich ľudí ostatní vnímajú ako bohatých.

Podľa nedávnej štúdie expertov z University of Glasgow môže tvar a tón pleti vašej tváre ovplyvniť to, čo si ľudia myslia o vašom finančnom statuse a pôvode. Účastníkov štúdie tvorilo tridsať mladých, rodených anglicky hovoriacich ľudí europoidnej rasy s priemerným vekom 22 rokov. Experti požiadali účastníkov, aby sa pozreli na 3D modely tvárí a na ich základe posúdili finančný status a spoločenské postavenie jednotlivca.

Štúdia zistila, že tváre, ktoré participanti označili ako „bohaté“, boli tiež považované za dôveryhodnejšie, schopnejšie a čestnejšie. Niektoré z charakteristík týchto tvárí zahŕňali výrazné črty, zdvihnuté obočie a ružové líca. Na druhej strane, „chudobné“ tváre boli charakteristické zníženým obočím, kratšou bradou a chladnejším tónom pleti, kvôli čomu na účastníkov pôsobili chladne a nedôveryhodne.

Podľa vedúcej autorky štúdie Thory Bjornsdottirovej môžu mať typy úsudkov založené výlučne na vzhľade dlhodobé účinky na jednotlivcov. „Ľudia, ktorí sú vnímaní ako ľudia z vysokej alebo nízkej sociálnej vrstvy, sú tiež často posudzovaní ako ľudia s výhodnými alebo nevýhodnými vlastnosťami,“ uviedla. Keď si takéto úsudky vytvárame len na základe vzhľadu tváre, môže to mať negatívne dôsledky, ako napríklad znevýhodnenie tých, ktorých vnímame ako ľudí z nižšej sociálnej triedy. „To, aké sú naše dojmy z iných ľudí, môže jednotlivcom priniesť určité výhody alebo nevýhody,“ dodala Bjornsdottirová.

Viac o téme: VýskumTvárChudobaBohatstvoSociálny status
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu