Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experti po pandémii COVID-19 spozorovali znepokojujúci trend: Alarmujúci nárast týchto úmrtí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP, File)

ATLANTA - Experti z vládnej agentúry Centrum pre kontrolu s prevenciu chorôb (CDC) zistili, že COVID-19 je zodpovedný za zvýšenie počtu úmrtí v dôsledku kardiovaskulárnych ochorení. Dôvodom sú predovšetkým sociálna izolácia, oneskorená liečba a diagnostika ochorení.

Podľa novej správy CDC a Northwestern University došlo po pandémii covidu k alarmujúcemu množstvu úmrtí súvisiacich s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Zvrátil sa tak desaťročný klesajúci trend. "Boli sme znepokojení novými dôkazmi o tom, že štatistiky chronických chorôb sa počas prvých dvoch rokov pandémie zhoršili. Nanešťastie to boli prípady srdcových chorôb a mŕtvice, ktoré sa pred pandémiou zlepšovali," povedala Rebecca C. Woodruffová z CDC. 

Experti po pandémii COVID-19
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci zistili, že rozsah kardiovaskulárnych (CVD) úmrtí sa medzi rokmi 2020 a 2022 zvýšil o 228 000 prípadov vo všetkých demografických skupinách. V tomto dvojročnom období došlo k nárastu o 9,3 percenta, čo je v ostrom kontraste s poklesom o 8,9 percenta v rokoch 2010 až 2019. Woodruffová a jej kolegovia tvrdia, že vinníkom môže byť COVID-19. Počas pandémie mali mnohí sťažený prístup k zdravotnej starostlivosti, čo oneskorilo liečbu a diagnostiku chronických alebo akútnych srdcových problémov.

COVID-19 tiež spôsobil, že pre mnohých bolo náročnejšie dobre jesť a spať, byť aktívny a zvládať zdravotné problémy súvisiace s krvným tlakom či hladinou cukru v krvi. A čo je najhoršie, nové dôkazy poukazujú na súvislosť medzi nákazou koronavírusom a rozvojom zvýšeného rizika srdcových chorôb. "Výskum zameraný na pochopenie príčin tohto zvýšenia miery úmrtnosti môže pomôcť pri usmerňovaní klinických a zdravotných prístupov k prevencii, detekcii a liečbe kardiovaskulárnych ochorení," dodala Woodruffová.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusSrdcovo-cievne ochorenieCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu