Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zomrel bývalý český veľvyslanec v Nemecku František Černý, mal 92 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Vo veku 92 rokov zomrel v piatok bývalý český veľvyslanec v Berlíne František Černý. Nad jeho úmrtím vyjadrili zármutok minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský, ako aj Goetheho inštitút v Prahe.

 Černý prispel k zlepšeniu česko-nemeckých vzťahov. V roku 2001 mu vtedajší nemecký prezident Johannes Rau udelil jedno z najvyšších štátnych vyznamenaní Nemecka, Veľký kríž za zásluhy s hviezdou a stuhou."Hlboko ma zasiahla správa o smrti vynikajúceho diplomata a veľvyslanca Františka Černého, človeka, ktorému naša krajina vďačí okrem iného za rozvoj vzťahov s Nemeckom. Česť jeho pamiatke a úprimnú sústrasť všetkým blízkym," uviedol Lipavský.

Goetheho inštitút označil Černého za veľkého priateľa. "Desaťročia patril k našim najbližším podporovateľom a priateľom. Naposledy nás navštívil v novembri, keď po boku Zuzany Lizcovej a nášho zakladajúceho riaditeľa Jochena Blossa pred úplne zaplnenou sálou s veľkým humorom spomínal na porevolučnú transformáciu česko-nemeckých vzťahov a okrem iného tiež na zakladanie Goetheho inštitútu," odkázala ustanovizeň.

Černý sa narodil 8. júna 1931 v Prahe. Na Karlovej univerzite študoval germanistiku a bohemistiku. Do roku 1968 pracoval v Československom rozhlase, potom až do roku 1989 ako prekladateľ a učiteľ nemčiny. Po páde komunistického režimu v roku 1989 vstúpil do diplomatických služieb.

V rokoch 1998-2001 bol veľvyslancom Česka v Berlíne, v prvej polovici 90. rokov tento zastupiteľský úrad viedol. Stál pri založení Pražského literárneho domu autorov nemeckého jazyka. Bol tiež držiteľom Ceny zjednotenia alebo Umeleckej ceny česko-nemeckého porozumenia, ktorú získal spoločne s bývalým nemeckým prezidentom Richardom von Weizsäckerom.

Viac o téme: ČeskoúmrtieVeľvyslanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu