Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO len pre silné žalúdky: Pozrite, čo trčí medveďovi z... Úbohé zviera!

(Zdroj: YouTube/coolgreenscience2211)

ALJAŠKA - Videá z voľnej prírody nemusia byť vždy pekné. Príkladom je to, o ktoré sa podelil odborník. Zachytáva medveďa, ktorému z konečníka trčí obrovská pásomnica. Kvôli konzumácii lososov však nejde o nič nezvyčajné.

Riaditeľ vedeckej komunikácie pre organizáciu The Nature Conservancy Matthew Miller upozornil na pôsobivý súbor video dôkazov o tom, že aljašské medvede niekedy vidno, ako sa v prírode túlajú s niečím, čo vyzerá ako parazit trčiaci z ich zadkov. Jedno konkrétne video zachytáva veľkého čierneho medveďa s pásomnicou, ktorú doslova vlečie za sebou. Scénu, z ktorej sa dvíha žalúdok, zachytil ochranár Michael Kampnich na ostrove Prince of Wales na Aljaške. Pásomnica je očividne dlhá niekoľko metrov. 

Aljašské medvede obľubujú lososy, ktoré lovia v sladkovodných riekach. Tie isté rieky sú, bohužiaľ, domovom vajíčok pásomníc, ktoré sa ľahko dostanú do rýb. Po prejdení potravinového reťazca až na vrchol sa červ utáborí v tráviacom trakte medveďa, kde narastie do veľkých dĺžok, než vykĺzne z konečníka. Počas svojho života parazit uvoľní množstvo vajíčok, ktoré vyjdú von spolu s výkalmi medveďa a skončia v riekach, kde sa životný cyklus pásomnice začína odznova.

Existuje mnoho rôznych druhov pásomníc, ktoré žijú v útrobách zvierat na celom svete, ale tie, ktoré obývajú aljašské medvede, môžu dosiahnuť dĺžku až deväť metrov. Napriek tomu parazity zohrávajú dôležitú úlohu v ekosystéme. O niektorých sa dokonca predpokladá, že nám pomáhajú pri spomaľovaní procesu starnutia. Stali sa predmetom potenciálne kľúčového výskumu, pri ktorom sa jeden vedec dobrovoľne nechal parazitovať päťdesiatimi machovcami.

Viac o téme: MedveďParazitAljaškaPásomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu