Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lekári varujú: Nikdy nezadržiavajte kýchanie! Pozrite, čo sa stalo mužovi, ktorý ho potlačil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Keď cítite, že sa blíži kýchnutie, je lepšie sa ho nesnažiť potlačiť, upozornili škótski lekári. Vychádzajú pri tom z prípadu opísaného v odbornom časopise BMJ Case Reports, keď si muž pri pokuse potlačiť kýchnutie pri šoférovaní spontánne pretrhol priedušnicu, napísal denník The Guardian.

Spomínaný muž, tridsiatnik zo Škótska, si pri kýchnutí stlačil nos a zatvoril ústa, načo pocítil ostrú bolesť v krku. Zamieril preto na pohotovosť, kde ho znepokojení doktori poslali na vyšetrenie na počítačovom tomografe (CT). Výsledky odhalili roztrhnutú priedušnicu, potenciálne smrteľný nález.

"Pacient, ktorý prišiel do nemocnice s náhle opuchnutým krkom po kýchnutí, nás pomerne prekvapil. Nikto z nás sa s ničím takým nikdy nestretol, ak nerátame diery v prieduškách po úraze alebo komplikáciách pri operácii," uviedol lekár z nemocnice v Dundee Rasads Misirovs, hlavný autor štúdie"Šanca, že sa stretneme s podobnými komplikáciami, je veľmi mizivá, takmer nulová. Je to ako výhra v miliónovej lotérii, vzácna, ale potenciálne osudová zmena," doplnil Misirovs. Jeho pacient sa zotavil po dvojdňovom pobyte v nemocnici a päťtýždňovom pokoji v domácej starostlivosti. 

Lekári varujú: Nikdy nezadržiavajte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podobné pokusy o potlačenie kýchnutia môžu dopadnúť aj horšie, napríklad prasknutím priedušnice a udusením alebo dokonca krvácaním do mozgu. "Odporučil by som nechať kýchnutie odznieť, pretože ide o prirodzenú obranu tela, ako vypudiť dráždivé telieska z nosových ciest," dodal Misirovs.

Viac o téme: Kýchnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu