Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako staré sú vaše telesné orgány? Jednoduchý TEST vie odhaliť hrozivú pravdu a zachrániť vám život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

STANDFORD - Nový výskum zistil, že nie všetky časti tela starnú jednotne. Experti tvrdia, že keď niektoré orgány starnú rýchlejšie ako iné, môže to predstavovať významný zdravotný problém. Jednoduchý krvný test vám preto môže zachrániť život.

Vedci z lekárskej fakulty Stanford University School Medicine zistili, že jeden z piatich dospelých vo veku nad päťdesiat rokov je náchylný na to, že jeden z jeho orgánov starne výrazne rýchlejšie. Tiež tvrdia, že 1,7 percenta skúmaných jedincov malo viacero rozhodujúcich faktorov, ktoré urýchlili starnutie. "Zistili sme, že osoby so zrýchleným starnutím srdca majú o 250 percent zvýšené riziko srdcového zlyhania," napísali. Zrýchlené starnutie mozgu a ciev predpovedalo progresiu Alzheimerovej choroby, zatiaľ čo zrýchlené starnutie obličiek bolo spojené s cukrovkou a hypertenziou.

Ako staré sú vaše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jednoduchý krvný test by však mohol poskytnúť včasný varovný signál. Test zahŕňa hĺbkovú analýzu niekoľkých proteínov na základe strojového učenia. Z týchto údajov potom vedci vytvorili takzvanú vekovú priepasť medzi orgánmi a organizmami ľudí. "Vieme odhadnúť biologický vek orgánu u zjavne zdravého človeka. To zase predpovedá riziko, že osoba bude trpieť ochorením súvisiacim s týmto orgánom," povedal hlavný autor, profesor neurológie Tony Wyss-Coray. 

Spolu s kolegami študoval jedenásť kľúčových orgánov a súvisiacich častí anatómie u 5678 pacientov. U jedného z piatich dospeli k znepokojivým zisteniam. "Zistili sme, že títo orgánovo starí jedinci sú vystavení zvýšenému riziku ochorenia v konkrétnom orgáne v nasledujúcich pätnástich rokoch," povedal Wyss-Coray.

Ako staré sú vaše
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jeden zo šesťdesiatich ľudí s viacerými starými orgánmi zase čelí 6,5-násobku úmrtnosti oproti tým, ktorých vnútornosti starnú rovnako. Výskumníci tvrdia, že krvný test môže signalizovať poškodenie skôr, ako sa stane nezvratným. "Monitorovaním zdravia jednotlivých orgánov u zdanlivo zdravých ľudí by sme mohli byť schopní objaviť orgány, ktoré v ľudskom tele prechádzajú zrýchleným starnutím a možno budeme schopní liečiť ľudí skôr, ako ochorejú," dodal neurológ. 

Viac o téme: Starnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu