Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nepodceňujte bolesť hrdla, môže byť príznakom vážnej choroby: V týchto prípadoch zbystrite pozornosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Myslíte si, že bolesť hrdla nie je dôvod, aby ste vyhľadali lekára? Podľa odborníkov je to obrovský omyl! Pri riešení tohto problému by ste sa nemali spoliehať iba na vlastné metódy liečby alebo čakať na to, že bolesť odznie sama. Boľavé hrdlo totiž môže signalizovať nástup viacerých závažných ochorení.

Ignorovať bolesť hrdla nie je podľa lekárov správne a uvádzajú aj zopár dôvodov, prečo je to tak.   

Mnohí ľudia ignorujú bolesť hrdla, pretože sa zdá, že ide o dočasný problém

Bolesť hrdla je bežným ochorením, s ktorým sa stretávajú ľudia všetkých vekových kategórií. Vo väčšine prípadov ide o dočasný nepríjemný pocit spôsobený vírusovými infekciami alebo bežné prechladnutie, prípadne chrípku. Existujú však prípady, keď môže byť príznakom vážnejšieho ochorenia. Ignorovanie pretrvávajúcej bolesti hrdla a vyhýbanie sa návšteve lekára môže mať významné dôsledky pre vaše zdravie. 

Nepodceňujte bolesť hrdla, môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Môže viesť k závažným infekciám

Hoci mnohé bolesti hrdla sú mierne a ustúpia samé, iné sú spôsobené bakteriálnymi infekciami, ako napríklad streptokok (angína). Ak sa táto diagnóza nelieči, môže viesť k závažným komplikáciám vrátane reumatickej horúčky, zápalu obličiek a tvorby abscesov. Lekár dokáže rýchlo diagnostikovať streptokoka prostredníctvom jednoduchého výteru, predpíše vám antibiotiká a zabráni týmto komplikáciám.

Pretrvávajúca infekcia hrdla môže byť príznakom rakoviny

V niektorých prípadoch je pretrvávajúca alebo chronická bolesť hrdla príznakom rakoviny, ktorá sa môže vyvinúť v hrtane, hltane alebo mandliach. Najčastejšie sa vyskytuje u fajčiarov alebo u tých, ktorí nadmerne konzumujú alkohol. Včasné odhalenie výrazne zvyšuje šance na úspešnú liečbu. Návšteva lekára môže viesť k rýchlemu vyšetreniu a v prípade potreby k ďalším testom alebo biopsii. 

Nepodceňujte bolesť hrdla, môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pomôže vám zistiť, či ste na niečo alergickí

Podráždenie a bolesť hrdla môžu byť vyvolané aj alergickými reakciami na environmentálne faktory ako peľ, prach alebo niektoré potraviny. Tieto ťažkosti dokážu výrazne ovplyvniť každodenný život. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám pomôže identifikovať zodpovedný alergén a odporučí stratégie na zvládnutie a zníženie alergických reakcií. 

Liečba bolesti hrdla môže zastaviť šírenie nákazlivých ochorení

Bolesť hrdla je často príznakom nákazlivých chorôb, napr. chrípky alebo covidu. Ignorovanie bolesti a absencia lekárskej pomoci tak môžu viesť k neúmyselnému šíreniu týchto ochorení. Lekár vie zistiť, či je vaša bolesť hrdla spôsobená práve nákazlivým ochorením a poradí vám vhodné preventívne opatrenia vrátane izolácie a testovania na ochranu vašich blízkych a komunity. 

Nepodceňujte bolesť hrdla, môže
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Môže pomôcť identifikovať chronické zdravotné komplikácie

Niektorí ľudia s chronickými ochoreniami, ako je reflux kyseliny alebo gastroezofageálna refluxná choroba (GERD), môžu pociťovať bolesti hrdla v dôsledku jeho podráždenia žalúdočnou kyselinou. Iní pacienti s autoimunitnými ochoreniami ako Sjögrenov syndróm trpia chronickým suchom v hrdle a ústach, čo vedie k opakovaným bolestiam. Identifikácia a liečba základného ochorenia je nevyhnutná nielen na zmiernenie bolesti, ale aj na zlepšenie celkovej kvality života.

Neskorá diagnóza môže navždy ovplyvniť váš hlas

Pretrvávajúce bolesti hrdla môžu viesť k problémom s hlasom a strate jeho kvality. Podceňovanie týchto problémov má nepríjemný vplyv na profesionálny a osobný život. Lekár dokáže diagnostikovať príčinu hlasových problémov a odporučí vám vhodnú liečbu a stratégiu hlasovej hygieny.

Viac o téme: AlergiaRakovinaHlasBolesť hrdlaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu