Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najefektívnejší a najrýchlejší CVIK, ktorý vás udrží vo forme aj počas sviatočného hodovania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANTERBURY - Obávate sa nezdravých dôsledkov prílišného oslavovania počas sviatočného obdobia? Podľa rozsiahlej štúdie existuje rýchle a jednoduché cvičenie, ktoré môžete vykonávať kdekoľvek, dokonca aj v kúpeľni. Účinne zníži váš krvný tlak a zlepší celkovú kondíciu.

Vedci z Canterbury Christ Church University v Spojenom kráľovstve analyzovali výsledky 270 štúdií vykonaných na takmer 16 000 účastníkoch v rokoch 1990 až 2023. Zistili, že izometrické cvičenia, ako napríklad plank, pomáhajú udržiavať nízky krvný tlak. Izometrické cvičenia sú definované ako sťahovanie konkrétneho svalu alebo skupiny svalov, ktoré sa vykonáva v jednej polohe. Planky, zdvíhanie nôh, sed na stene a kliky sú príkladmi takýchto cvičení.

Plank (doska) je aktuálne jedným z veľmi populárnych funkčných cvikov.
Zobraziť galériu (4)
Plank (doska) je aktuálne jedným z veľmi populárnych funkčných cvikov.  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Výsledky analýzy boli zverejnené v časopise British Journal of Sports Medicine. "Aeróbny tréning, dynamický odporový tréning, kombinovaný tréning, vysoko intenzívny intervalový tréning a izometrický tréning sú výrazne účinné pri znižovaní pokojového systolického a diastolického krvného tlaku," uviedli vedci. Celkovo je podľa nich izometrický cvičebný tréning najúčinnejším spôsobom znižovania systolického aj diastolického krvného tlaku.

Systolický krvný tlak je tlak v tepnách, keď srdce bije, zatiaľ čo diastolický sa vzťahuje na tlak, keď srdce medzi údermi odpočíva. Odborníci tvrdia, že robiť štyri dvojminútové planky denne dokáže znížiť krvný tlak už za dva týždne. Ale netrápte sa, ak máte pocit, že taký čas na lakťoch nevydržíte; v cvičení planku sa môžete zlepšiť vo veľmi krátkom čase.

Najefektívnejší a najrýchlejší CVIK,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Začnite tak, že pozíciu podržíte tak dlho, ako je to možné a potom zakaždým pridáte 10 až 15 sekúnd. V priebehu niekoľkých týždňov by ste tak mali byť schopní urobiť až dvojminútový plank. Cvičenie nie je účinné len pri znižovaní krvného tlaku, poskytuje množstvo ďalších zdravotných výhod. Vraj je efektívnejšie ako sed-ľahy, tvrdí Harvard Health Publishing. "Cvičenie plankov pomáha posilniť celý súbor základných svalov, ktoré používate každý deň, vďaka čomu máte silnejšie a vyváženejšie telo." 

Viac o téme: CvikKrvný tlakVianocePlank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu