Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Viete, odkiaľ pochádza legendárny vyzváňací tón Nokie? Budete v šoku! Toto určite nečakáte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Je to jedno z najznámejších zvonení v histórii mobilných telefónov. Reč je o Nokia zvučke, ktorú pozná snáď každý. TikTokerka, ktorá je profesionálna gitaristka, objasnila jej pôvod. Ľudia teraz nechcú veriť tomu, že zvonenie pochádza z gitarovej skladby.

Alexandra Whittinghamová zverejnila video, v ktorom hrá skladbu "Gran Vals" od Francisca Tarregu. "Neoddýchnem si, kým tento kúsok nezíska uznanie, ktoré si zaslúži," zažartovala. Je profesionálnou gitaristkou, ktorá študovala na Royal Academy of Music v Londýne. Teraz prezradila, odkiaľ pochádza pôvodný vyzváňací tón Nokia.

@alexandrawhittingham I wont rest until this piece gets the recognition it deserves 💪 #classicalmusic #fyp #nokia #guitartok ♬ original sound - Alexandra

Prvých pätnásť sekúnd skladby znie ako typický valčík. Ku koncu videa sa však objaví známy tón. Tisícky užívateľov vyjadrili svoje potešenie v komentároch. "Znie to ako film Pixar sponzorovaný Nokiou," napísal jeden z komentujúcich. Gran Vals je gitarová skladba, ktorú napísal Tarrega v roku 1902. Podľa Classical FM bolo veľkým argumentom pre použitie pasáže zo skladby to, že skladateľ bol už dávno mŕtvy. "Nokia potrebovala zvuk bez nákladných komplikácií súvisiacich s autorskými právami," vysvetlil portál.

Európske právo sprístupňuje hudbu verejnosti sedemdesiat rokov po smrti skladateľa. Tarrega, ktorý zomrel pred 84 rokmi, bol preto dokonalou voľbou. Pôvodný vyzváňací tón zvonenia bol prvýkrát uvedený v reklame na telefón Nokia 1011 v roku 1992. Odvtedy prešiel niekoľkými iteráciami. Napríklad verzia vydaná v roku 2004 obsahuje skutočný klavír, zatiaľ čo vo verzii z roka 2008 počuť rozšírenú melódiu založenú na gitare.

Viac o téme: GitaraZvonenieNokia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu