Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turisti ignorovali varovanie pred nebezpečenstvom: Tragédii sa vyhli iba o vlások!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Reddit/Whatcouldgowrong/Two_Inches_Of_Fun)

ISLAND - Bezpečnosť je prvoradá aj pri dovolenkách v zahraničí. Na to zrejme zabudla skupinka turistov, ktorá sa iba o chlp vyhla katastrofe. Navštívili nebezpečnú pláž na Islande, no ignorovali všetky varovania. Ako dokazuje video zverejnené na Reddite, takmer na to doplatili životom.

Pláž s čiernym pieskom na južnom pobreží Islandu je taká nebezpečná, že tamojšia vláda venovala celú webovú stránku vysvetleniu, ako by sa mali turisti pri návšteve oblasti správať. Tiež pripomína, že pláž Reynisfjara je jednou z najnebezpečnejších destinácií na Islande. Video, ktoré začalo kolovať na Reddite, však ukázalo, že niektorí turisti hodili opatrnosť za hlavu, čo ich takmer stálo život. 

Na záberoch vidno turistov, ktorí kráčajú po pláži. Zrazu ich ale prekvapia náhle vlny, ktoré spôsobia, že dvaja z nich spadnú, zatiaľ čo zvyšok utečie. Dvojici sa, našťastie, podarilo vstať a ujsť do bezpečia. Mnohí komentujúci sa zhodli na tom, že dovolenkári môžu byť šťastní, že voda ich len trochu ošpliechala. "Šťastie, že len trochu zmokli. Mohlo to dopadnúť oveľa horšie," napísal jeden užívateľ. 

Podľa islandskej vlády sa tieto náhle vlny nazývajú "zakrádačské", pretože, ako už názov napovedá, ľudí často zaskočia. "Sú oveľa väčšie a siahajú oveľa ďalej. Čas medzi obrovskými vlnami sa môže meniť, niekedy prichádza jedna hneď za druhou alebo medzi nimi môžu byť až desiatky menších vĺn. Vlny sa môžu zdvihnúť veľmi rýchlo tesne pred dopadom na pobrežie," vysvetľujú odborníci. 

Pláž Reynisfjara na Islande
Zobraziť galériu (2)
Pláž Reynisfjara na Islande  (Zdroj: Getty Images)

Z tohto dôvodu by turisti nemali chodiť blízko k oceánu. V žiadnom prípade by sa vo vode nemali kúpať ani surfovať, pretože vlny môžu pohltiť aj zdatných plavcov. Rovnako sa neodporúča otáčať k vode chrbtom, aby niekoho nezaskočila nečakaná vlna. 

Viac o téme: DovolenkaTuristiOceánIsland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu