Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pár dní po polárnej žiare čaká na Slovákov ďalšie vesmírne divadlo: Sledujte oblohu zajtra doobeda!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Len pred pár dňami sme sa aj na Slovensku mohli stať svedkami nádherného nebeského úkazu - polárnej žiary, ktorú v našich končinách bežne vôbec nepozorovať. Už zajtra dôjde na oblohe k ďalšiemu vzácnemu astronomickému úkazu, kedy Mesiac zakryje jasnú planétu Venušu. Za priaznivého počasia bude úkaz pozorovateľný aj voľným okom.

Vo štvrtok v skorých ranných hodinách budeme môcť za svitania vidieť Mesiac vo fáze úzkeho kosáčika, ako jeho osvelená časť smeruje k Venuši. Ak máte ďalekohľad, naskytne sa vám úžasný pohľad. Mesiac sa po východe Slnka bude Venuši stále približovať a doobeda jasnú planétu zakryje. Astronóm Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave vysvetľuje, že aj keď ide o úkaz na dennej oblohe, ak to počasie dovolí, budete ho môcť vidieť aj bez pomocou ďalekohľadu. 

Pár dní po polárnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Petr Horálek/FÚ v Opave/Stellarium)

Kedy a ako pozorovať

Celý úkaz síce potrvá viac ako hodinu, ale samotný vstup Venuše za osvetlený mesačný okraj (viditeľný očami) a jej výstup spoza neosvetleného okraja bude trvať len desiatky sekúnd. Venuša sa bude javiť ako žiariaci ovál. Presný čas úkazu na konkrétnom mieste na Slovensku si môžete pozrieť na stránke In-the-sky.org

 

Viac o téme: MesiacVenušaVesmírne divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu