Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Chcete mať žiarivú a zdravú pokožku aj v chladných mesiacoch? Začnite užívať týchto päť doplnkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN DIEGO – Chladné ročné obdobie dáva pokožke poriadne zabrať. Mnohých trápi suchá a popraskaná koža. Je preto veľmi dôležité dbať na jej správnu starostlivosť. Dermatologička sa podelila o päť doplnkov, vďaka ktorým bude vaša pokožka svieža a zdravá aj v chladnejšom období.

Chladnejšie obdobie môže vysušovať vašu pokožku. Ak máte pocit, že aj napriek poctivej hydratácii je vaša pleť suchá a bez života, inšpirujte sa tipmi dermatologičky zo San Diega v Kalifornii Azadeh Shiraziovej. Tá pre Insider prezradila, ktorých päť doplnkov je dobré používať, ak chcete vašu pokožku rozžiariť a ozdraviť.

Chcete mať žiarivú a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Vitamín D

Tento vitamín zdvojnásobuje svoje výhody, pretože tiež nahrádza potrebu nadmerného slnečného žiarenia, ktoré môže byť škodlivé pre pokožku a potenciálne viesť k rakovine. „S pribúdajúcim vekom sa naša pokožka stáva menej efektívnou pri tvorbe vitamínu D zo slnka a schopnosť našich obličiek premieňať vitamín D na aktívnu formu je menej účinná,“ povedala Shiraziová a dodala, že tento ľahko dostupný doplnok môže znížiť riziko melanómu u niektorých žien.

Chcete mať žiarivú a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Resveratrol

Táto rastlinná zlúčenina, ktorá sa prirodzene objavuje v ovocí a strukovinách, pomáha rozjasniť pleť a zvyšuje jej pružnosť, pričom zároveň pôsobí ako antioxidant. Prináša tiež značné výhody v boji proti starnutiu.

Vitamín E

Je známe, že vitamín E zvyšuje pevnosť kostí. „Naše kosti tvoria lešenie, ktoré drží našu kožu,“ povedala Shiraziová. Je obzvlášť dôležité, aby tento vitamín užívali ženy vo veku 40 a 50 rokov, pretože klesajúci estrogén vedie k strate kostnej hmoty.

Nikotínamid

Shiraziová užíva dva 500 miligramy nikotínamidu, formy vitamínu B3. Robí to preto, že tento vitamín pomáha zlepšiť funkciu kožnej bariéry zvýšením množstva ceramidov, čo je lepidlo, ktoré drží kožné bunky pohromade a posilňuje kožnú bariéru. Nikotínamid pôsobí ako silný antioxidant, ktorý tiež zabraňuje zápalovým kožným problémom. „Pomáha pokožke dopĺňať telové enzýmy na opravu DNA,“ povedala dermatologička.

Chcete mať žiarivú a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Multivitamín

Odborníčka prezradila, že ženský multivitamín – okrem doplnkov D a E – užíva už 20 rokov. V tabletách by mal byť aj zinok, ktorý má veľa protizápalových vlastností, čím zlepšuje mnohé kožné ochorenia, ako je ružovka, akné a ekzémy. Zabúdať netreba ani na vitamín A, ktorý pomáha zlepšiť textúru pokožky, redukovať jemné vrásky a zvýšiť hladinu kyseliny hyalurónovej. Vitamín tiež podporuje bunkovú výmenu, znižuje rozpad kolagénu, vyrovnáva tón pleti a reguluje tvorbu mazu, čo je užitočné pri akné.

Viac o téme: VitamínyPokožkaDermatologička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu