Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Expert zachytil zvuk, ktorý vydáva najväčší organizmus na svete: Byť v lese sám, od strachu by ste sa...

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

UTAH - Umelec nahral zvuk najväčšieho a najstaršieho živého organizmu Pando v Národnom lese Fishlake v Utahu. Zvuk tvorí viac ako štyridsaťtisíc jednotlivých stromov. Keď sa započúvate do tejto nahrávky, nabehne vám husia koža.

Najstarší a najťažší žijúci organizmus na svete váži takmer šesť miliónov kilogramov. Jeho vek sa odhaduje od niekoľko tisíc rokov až po neuveriteľných 80 000 rokov. Zvukový umelec Jeff Rice sa rozhodol preskúmať, aký hluk vydáva Pando. Ten môže vyzerať ako viacero stromov, ale v dôsledku toho, že všetky stromy majú identické genetické znaky a sú spojené podzemným koreňovým systémom, sa Pando považuje za jeden organizmus.

Všetko pritom vyrástlo z jedného semienka. Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) je ťažké vypočítať presný vek organizmu a jeho koreňového systému, ale odhaduje sa, že započal na konci poslednej doby ľadovej. "Niektoré stromy majú viac ako 130 rokov. Prvýkrát to výskumníci opísali v 70. rokoch minulého storočia a nedávno to dokázali aj genetici," uvádza ministerstvo. 

Rice vytvoril zvukovú funkciu s názvom "Beneath the Tree" v spolupráci s Lanceom Odittom. Spoločne umiestnili viacero nadzemných a podzemných mikrofónov ku koreňom stromov. "Zvuk zachytáva vibrácie spod stromu, ktoré môžu vychádzať z koreňového systému alebo pôdy," uvádza webová stránka Ecosystem Sound. Nahrávka pochádza z júla 2022 a bola urobená počas búrky. Počuť v nej preto aj zvuk, ktorý strom vydáva, keď zhromažďuje vodu a presúva živiny cez svoj mohutný koreňový systém, kým zúri búrka a výsledok je ohromujúci.

Viac o téme: StromLesStrašidelný zvuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu