Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Alarmujúce zistenie vedcov: Hrozné, čo sa stalo za posledných 25 rokov Antarktíde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL -Za posledných 25 rokov sa výrazne zmenšilo 40 percent šelfových ľadovcov v Antarktíde. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v časopise Science Advances. V dôsledku topenia od roku 1997 do roku 2021 podľa nej došlo ku strate hmotnosti 71 zo 162 antarktických šelfových ľadovcov, u 68 z nich bol zaznamenaný štatisticky významný pokles. Európska kozmická agentúra (ESA) to označila za alarmujúce zistenie.

Šelfový ľadovec sa rozkladá na okraji kontinentálneho pevninského ľadovca a významnou časťou leží nad morskou hladinou. Obklopujú antarktický kontinent a pomáhajú chrániť a stabilizovať ľadovce v oblasti tým, že spomaľujú ich odtok do oceána. 

 

Around 40% of Antarctica's ice shelves shrunk in the past 25 years, according to a new study. And there is no sign of recovery.

Posted by DW News on Friday, October 13, 2023

Vedci uviedli, že tieto straty presahujú bežné výkyvy šelfových ľadovcov. Prispievajú tak podľa nich k dôkazom o tom, ako zmena klímy spôsobená človekom ovplyvňuje Antarktídu. "Očakávali sme, že väčšina šelfových ľadovcov prechádza cyklami rýchleho, ale krátkodobého zmenšovania a potom pomaly dorastajú. Namiesto toho vidíme, že takmer polovica z nich sa zmenšuje bez známok obnovy," priblížil hlavný autor štúdie Benjamin Davison z univerzity v Leedse. 

Experti zistili, že počas skúmaného obdobia pribralo na hmotnosti 29 šelfových ľadovcov, zatiaľ čo hmotnosť 62 ďalších sa nijak výrazne nezmenila. 48 ľadových šelfov stratilo počas 25 rokov viac než 30 percent svojej hmoty. Kľúčovým faktorom topenia boli oceánske prúdy a vetry na západnej strane Antarktídy, ktoré tlačili teplú vodu pod šelfové ľadovce. Topenie veľkých šelfových ľadovcov uvoľňuje do oceána sladkú vodu, čo môže pôsobiť na oceánsku cirkuláciu, vysvetlila ESA, ktorej radarové satelitné snímky boli vo výskume použité. Prvé údaje zverejnené minulý mesiac ukázali, že morský ľad, ktorý pokrýva oceán okolo Antarktídy, dosiahol túto zimu rekordne nízku úroveň. To posilnili obavy vedcov, že vplyv klimatických zmien na južnom póle sa zvyšuje. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieKlimatické zmenyAntarktídaTopenie ľadovcovŠelfový ľadovec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu