Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci radia: Urobte denne 50 krokov po schodoch! Toto to dokáže spraviť s vaším zdravím

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW ORLEANS - Ak vás už nebaví život v byte na poschodí a neznášate, keď je pokazený výťah, možno zmeníte názor po prečítaní výsledkov dlhodobej štúdie, ktorú realizovali vedci z Tulane University v americkej Louisiane. Vyplýva z nej, že chôdza po schodoch znižuje riziko srdcových ochorení až o dvadsať percent.

Pokazený výťah alebo viacposchodový bytový dom, v ktorom toto zariadenie chýba, môže byť výhra pre vaše srdce. Dokazuje to štúdia amerických vedcov, podľa ktorej každodenná chôdza po schodoch dokáže predĺžiť život. Zistili, že päťdesiat krokov po schodoch, ktoré urobíte každý deň, môže znížiť riziko srdcových ochorení (ischemická choroba srdca) alebo mŕtvice až o pätinu. "Krátke intervaly vysoko intenzívneho výstupu po schodoch sú časovo efektívnym spôsobom zlepšenia kardiorespiračnej kondície. Tieto zistenia poukazujú na potenciálne výhody chôdze po schodoch ako primárneho preventívneho opatrenia pred vznikom kardiovaskulárneho ochorenia," uviedol spoluautor štúdie profesor Lu Qi. 

Vedci radia: Urobte denne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na overenie prínosu chôdze po schodoch analyzoval profesor a jeho kolegovia údaje z britskej biobanky. Ide o rozsiahly archív informácií o zdraví a životnom štýle, ktoré boli zozbierané od viac ako 458 000 dospelých. Štúdia vypočítala náchylnosť ľudí na kardiovaskulárne ochorenia na základe ich rodinnej anamnézy, zistených rizikových faktorov, životných návykov a frekvencie chôdze po schodoch. Výskumníci sledovali účastníkov v priemere 12,5 roka. 

Výsledky svojich pozorovaní zverejnili v časopise Atherosclerosis, v ktorom napísali, že ľudia, ktorí pravidelne vystupovali po päťdesiatich schodoch denne (približne na piate poschodie), mali takmer o dvadsať percent nižšie riziko vzniku srdcových ochorení. A keďže schody sa nachádzajú vo väčšine miest, výstup po nich by mohol byť lacným a ľahko dostupným spôsobom, ako znížiť riziko týchto chorôb. 

Vedci radia: Urobte denne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Lepšie ako kroky?

Chôdza po schodoch má oproti iným formám cvičenia viaceré výhody. Vyžaduje si použitie väčšieho množstva svalov a zároveň aj určité rovnovážne a hrubé motorické zručnosti. Dokonca aj krátka chôdza po schodoch tonizuje sedacie svaly, kvadricepsy, hamstringy, lýtka aj svaly telesného jadra a vyžaduje si zvýšenú aktivitu kardiovaskulárneho systému. "Preto sa ľudia pri stúpaní po schodoch často zadýchajú. Tieto krátke, prerušované intervaly aktivity majú veľký prínos z hľadiska znižovania rizika kardiovaskulárnych ochorení. Môžu výrazne zvýšiť srdcovú frekvenciu a spotrebu kyslíka a spôsobiť pozitívne adaptácie v tele," vysvetlil Nicolas Berger z Teesside University. 

Viac o téme: SchodyZdravieKardiovaskulárne ochorenieChôdza po schodoch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu