Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prevratný objav slovenských vedcov: Zrejme odhalili, čo spôsobuje ťažký priebeh COVIDU-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)

BRATISLAVA - Slovenskí vedci spojili chýbajúcu aktivitu enzýmu butyrylcholínesterázy v ľudskej krvi s ťažkou formou ochorenia COVID-19. Informovala o tom Univerzita Komenského v Bratislave, ktorá sa na výskume podieľala. Štúdia vyšla v toxikologickom časopise Chemico-Biological Interactions.

"Ide o enzým, ktorého fyziologická úloha nie je doteraz opísaná, a dokonca sú zdraví jedinci, ktorým aktivita tohto enzýmu úplne chýba. Pandémia covidu-19 odhalila, že práve títo jedinci sa vyznačujú zvýšenou citlivosťou na nákazu SARS-CoV-2 a v komunite ľudí bez aktivity tohto enzýmu bol zaznamenaný vysoký výskyt úmrtí," uviedla vedúca výskumného tímu Anna Paul Hrabovská. 

Prevratný objav slovenských vedcov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Kin Cheung)

Slovenská štúdia so 148 hospitalizovanými pacientmi, ktorá bola realizovaná od jesene 2021 do jari 2022, podľa univerzity odhalila, že pokles plazmatickej aktivity butyrylcholínesterázy sa spája s negatívnou prognózou ochorenia COVID-19, a to aj v prípade prechodného zlepšenia stavu chorého. Obavy z koronavírusu počas podľa univerzity plynuli hlavne z neistej prognózy priebehu v prípade nákazy, keď neexistoval jednoznačný ukazovateľ, ktorý by dokázal predpovedať ťažký priebeh ochorenia či úmrtie pacienta. 

Enzým butyrylcholínesteráza nemusí byť indikátorom len v prípade covidu-19. Tím austrálskych vedcov vlani uviedol, že deti, ktoré zomreli na syndróm náhleho úmrtia bábätka (SIDS) a boli súčasťou ich štúdie, mali krátko po narodení v priemere nižšiu hladinu tohto enzýmu.

Viac o téme: EnzýmKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu