Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bábätko dostalo COVID-19, počas liečby nastala šokujúca komplikácia: Toto sa stalo s jeho očami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Oči šesťmesačného dieťaťa sa zmenili z hnedej na nezvyčajný odtieň modrej. Lekári označili túto komplikáciu pri liečbe covidu za mimoriadne zriedkavú, preto sa stala predmetom štúdie, ktorej výsledky boli zverejnené v prestížnom pediatrickom vedeckom časopise Frontiers Pediatrics.

Chlapca z Japonska priviedli k lekárom jeho rodičia s kašľom a horúčkou. Antigénový test potvrdil, že ide o COVID-19. Predpísali mu liek favipiravir, ktorý sa bežne používa na liečbu chrípky. V Japonsku a Thajsku tento liek predpisujú aj na covid, hoci dôkazy naznačujú, že mal pozitívny vplyv na ochorenie iba v nezávažných a skorých štádiách ochorenia, informovala štúdia.

 

After receiving a Covid-19 treatment, he got baby blue eyes (indigo, to be precise).

Posted by NextShark on Wednesday, September 6, 2023

Doteraz zaznamenanými nežiaducimi účinkami pri liečbe favipiravirom boli mierna hnačka a zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi. Matka si však po osemnástich hodinách liečby všimla, že oči jej šesťmesačného syna sa zmenili z hnedej na jasno modrú farbu. Tento zriedkavý vedľajší účinok sa už v minulosti objavil u dvadsaťročného muža. V oboch prípadoch bola liečba prerušená a farba očí pacientov sa vrátila do tej pôvodnej. 

Lekári neskôr dokázali, že favipiravir spôsobuje fluorescenciu aj v ľudských vlasoch a nechtoch. "Tento nepriaznivý účinok môže byť spôsobený liekom, jeho metabolitmi alebo ďalšími zložkami tabliet, ako je oxid titaničitý a žltý oxid železitý," napísali výskumníci, ktorí zistili aj to, že liek bol pod UV svetlom fluorescenčný. Užívanie favipiraviru by sa preto malo vždy dobre zvážiť a prípadné nežiaduce účinky je potrebné podrobne monitorovať. Jeho dlhodobé účinky na zdravie rohovky budú predmetom ďalších štúdií.

Viac o téme: ZrakKoronavírusCOVID-19Favipiravir
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu