Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Znepokojivé odhalenie o COVIDE-19: Experti varujú, toto vám hrozí až dva roky po prekonaní nákazy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Nový výskum naznačuje, že tým, ktorí sa infikovali vírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19 a boli hospitalizovaní, hrozí zvýšené riziko úmrtia až dva roky po zotavení. Americkí odborníci teraz varujú, že ľudia, ktorí ochorenie prekonali, sú riziku vystavení viac ako tí, ktorí sa nenakazili.

Nová štúdia zverejnená v Nature Medicine zistila, že až dva roky po infekcii majú ľudia hospitalizovaní s vírusom SARS-CoV-2 väčšie riziko úmrtia. Rovnaká skupina tiež čelí vyššiemu riziku vážnych zdravotných problémov, ako je ochorenie pľúc a cukrovka, ako aj celková únava alebo dlhodobý COVID-19. Štúdia však ukazuje, že po dvoch rokoch od infekcie riziko úmrtia klesá.

Znepokojivé odhalenie o COVIDE-19:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

U pacientov, ktorí neboli hospitalizovaní v dôsledku vírusu, trvá len šesť mesiacov, kým riziko úmrtia už nebude významné. To však neznamená, že títo pacienti nemusia trpieť niektorými nepríjemnými vedľajšími účinkami. Stále im môže hroziť viac ako 20 zdravotných problémov, ako sú kardiovaskulárne problémy a problémy so zrážaním krvi, cukrovka, gastrointestinálne problémy a poruchy obličiek.

V štúdii sa vedci zaoberali lekárskymi záznamami takmer 140 000 amerických veteránov s diagnózou COVID-19 počas prvých dní pandémie a porovnávali ich zdravotné údaje s kontrolnou skupinou takmer šiestich miliónov ľudí, o ktorej nebolo známe, že by bola infikovaná. Autori štúdie však zdôrazňujú, že väčšina veteránov boli starší muži.

Znepokojivé odhalenie o COVIDE-19:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Napriek tomu zaznamenalo množstvo ľudí, ktorí covid prekonali aj bez hospitalizácie, rôzne vedľajšie účinky infekcie. Autor štúdie doktor Ziyad Al-Aly, epidemiológ z Washingtonskej univerzity, na margo toho uviedol: „Veľa ľudí si myslí: ‚Mám covid, prekonal som to a som v poriadku.‘ Možno ste zabudli na covid, ale covid nezabudol na vás. Stále robí šarapatu vo vašom tele."

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu