Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pozrite sa na svoje ruky a nechty! Päť zdravotných problémov, ktoré vedia odhaliť ešte pred prvými príznakmi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

LONDÝN - Pohľad na nechty a ruky môže prezradiť, aký je váš zdravotný stav. Niektoré z pozorovaných anomálií totiž naznačujú viaceré zdravotné problémy, s ktorými bojuje vaše telo oveľa skôr, ako pocítite ich prvé príznaky vo forme bolesti alebo iných ťažkostí.

Ak chcete rýchlo zistiť, či ste zdraví, pohľad na vaše ruky môže byť dobrým spôsobom, ako to overíte. Koža, nechty a prsty totiž dokážu toho veľa povedať o zdravotnom stave. Začnite kontrolou týchto piatich príznakov a ak ich spozorujete, sledujte ich aj naďalej. Ak nezmiznú, radšej navštívte lekára.

Biele škvrny na nechtoch

Odborný termín pre tento jav je leukonychia. Existuje niekoľko dôvodov, prečo vzniká. Spôsobiť ho môže alergická reakcia na lak na nechty, lesk alebo odlakovač, píše Daily Star. Ak sa domnievate, že práve toto je príčina, prestaňte tieto produkty na chvíľu používať, aby ste zistili, či škvrny zmiznú. Leukonychia môže tiež naznačovať, že bojujete s plesňovou infekciou. Medzi ďalšie indikátory tohto problému patria lámavé nechty alebo nedostatok minerálov. 

Pozrite sa na svoje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Znamienka na pokožke

Ak máte na koži materské znamienka, je dôležité sledovať ich prípadné zmeny. Zatiaľ čo mnohé sú benígne, niektoré môžu byť indikátorom rakoviny kože. Odborníci v tejto súvislosti dávajú do pozornosti pravidlo ABCDE, ktoré znie takto:

  • A asymetria (asymmetry) - keď dve polovice vášho znamienka nevyzerajú rovnako
  • B okraj (border) - ak je niektorý z okrajov znamienka menej viditeľný alebo vyzerá nepravidelne
  • C (color) farba - ak má znamienko rôzne farby
  • D (diameter) priemer - možno budete musieť vybrať pravítko, aby ste zistili, či je znamienko väčšie ako šesť milimetrov
  • E (elevated, enlarged) vyvýšené alebo zväčšené - zmenila sa veľkosť alebo štruktúra vašich znamienok?

Pozrite sa na svoje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie faktory, na ktoré treba dávať pozor, sú:

  • rana, ktorá sa nezahojí
  • ak sa pigment okolo znamienka rozšíri na okolitú pokožku  
  • opuch alebo začervenanie za hranicou materského znamienka
  • ak znamienko začne svrbieť alebo je zrazu citlivé a bolestivé
  • ak jeho povrch začne mokvať, krvácať alebo sa náhle objaví hrčka
  • Ak máte nejaké obavy, nechajte si materské znamienka skontrolovať u lekára.

Paličkovité prsty

Jednoduchý test paličkovitých prstov dokáže odhaliť skoré príznaky rakoviny alebo mezoteliómu, ako aj zdravotné komplikácie týkajúce sa pľúc alebo srdca. Podľa organizácie Cancer Research UK má totiž viac ako 35 percent ľudí s nemalobunkovým karcinómom pľúc paličkovité prsty. Tento jav ale často súvisí aj s problémami so štítnou žľazou alebo inými stavmi ako ulcerózna kolitída a Crohnova choroba. Všetko sa dá skontrolovať pomocou testu známeho ako "Schamroth window". Priložte k sebe nechty na palcoch alebo ukazovákoch a zistite, či je medzi nimi malé okienko v tvare diamantu. Ak tento malý otvor nespozorujete, tak je možné, že máte paličkovité prsty a mali by ste vyhľadať lekársku pomoc. 

Spúšťový prst

Robí vám problém ohnúť prsty alebo palec? V takom prípade môže ísť o tzv. spúšťový prst, ktorý spôsobuje opuch a zápal šliach sprevádzaný bolesťou a sťaženým pohybom rúk. K tejto diagnóze dochádza v prípadoch, ak sa vyskytne problém so šľachou alebo puzdrom a sprevádza ho zápal a opuch. "Ak sa šľacha už nemôže ľahko posúvať cez puzdro, môže vytvoriť malú hrčku (uzlinu). To sťažuje ohýbanie postihnutého prsta alebo palca. Ak sa šľacha zachytí v puzdre, prst môže pri narovnávaní bolestivo cvaknúť," uvádza Britská národná služba (NHS). Táto diagnóza často súvisí aj s ochoreniami ako cukrovka a reumatoidná artritída. 

Vrúbkované nechty

Hrbolčeky na nechtoch môžu naznačovať, že vám chýbajú živiny alebo trpíte nejakým kožným či iným ochorením. Ich výskyt naznačuje nedostatok minerálnej síry v strave. Minerálna síra je ľahko dostupná v potravinách bohatých na bielkoviny, ako je mäso, hydina, vajcia a mlieko. Ak ide o túto príčinu, hrbolčekov na nechtoch sa zbavíte zaradením týchto potravín do jedálnička.

Viac o téme: ZdravieNechtyRakovinaRukyZnamienko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu