Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hnus, čo pacientke vyoperovali z mozgu: Ešte sa to hýbalo! FOTO nočnej mory mnohých ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Austrálski lekári vyoperovali živú hlístu dlhú osem centimetrov z mozgu ženy, ktorá trpela depresiami a zábudlivosťou. Po konzultácii s odborníkmi zistili, že ide o druh Ophidascaris robertsi, ktorý zvyčajne napáda pytóny. Výskyt u človeka bol zistený prvýkrát na svete, informoval spravodajský server The Guardian.

Pacientkou bola 64-ročná žena z Nového Južného Walesu, ktorá bola prvýkrát hospitalizovaná na začiatku roka 2021 po tom, ako ju tri týždne trápili bolesti brucha a hnačky. Po týchto príznakoch sa pridal suchý kašeľ, horúčka a nočné potenie a do roku 2022 pribudli tiež problémy s pamäťou a depresia.

 

A woman who was experiencing forgetfulness and depression has had an 8cm-long parasitic roundworm removed from her brain

Posted by Sky News on Tuesday, August 29, 2023

Vtedy ju lekári z miestnej nemocnice poslali do Canberry, kde magnetická rezonancia mozgu odhalila anomáliu vyžadujúcu chirurgický zákrok. Neurochirurgovia však rozhodne nečakali, že onou abnormalitou bude ešte stále sa krútiaci červ. 

 

A woman in Australia was having abdominal pains and diarrhea. Doctors spent a year trying to figure out the cause before they found a three-inch red worm living in her brain.

Posted by The New York Times on Tuesday, August 29, 2023

Pacientka žije v oblasti blízko jazera, ktorú obývajú pytóny kobercové. Hoci s hadmi nikdy neprišla priamo do styku, často chodila k jazeru zbierať rastliny na varenie vrátane štvorbôčika rozložitého, ktoré sa používa ako náhrada špenátu. Lekári usudzujú, že sa larva parazita mohla dostať v truse hada na rastliny a do tela ženy tak prenikla priamo po kontakte s rastlinami, alebo po ich požití.

Viac o téme: MozogPytónParazitČerv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu