Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Juhoafrický sukulent baví internet: Musíte vidieť celú jeho FOTO! Veď vyzerá ako...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁPADNÉ KAPSKO - Sukulent Gibbaeum heathii je endemitom údolia v Južnej Afrike, ktoré je obklopené horami. Keďže sa v oblasti vyskytuje iba málo zrážok, umožňuje to prosperovať obrovskému množstvu sukulentných druhov. Jeden z nich dokonca pripomína detský zadok.

Malý sukulent, ktorý rastie v obrovskom údolí obklopenom horami v Južnej Afrike, je často terčom vtipov ľudí. Ale prečo je táto rastlina dorastajúca do výšky len zhruba šiestich centimetrov taká zábavná? Hoci sa oficiálne nazýva Gibbaeum heathii, je tiež známa ako bababoutjies, čo v preklade znamená detský zadok. Ide o sukulent tvoriaci zhluky, z ktorého vyrastajú dva až tri hladké guľovité listy. Kvety prerastajú stredom koncom zimy a skoro na jar, s farbami od bielej a ružovej po žltú.

Listy rastlín majú zvyčajne sivozelenú farbu, ale keď vyrastú nové, staršie sa môžu za určitých podmienok sfarbiť do ružova, takže ešte viac pripomínajú zadok bábätka. "Veľa sukulentov mení farbu zo zelenej na červenkastú a je to zvyčajne reakcia na stres vyvolaná buď vodou, alebo svetlom," vysvetlil pre Live Science manažér výživy v Royal Botanic Gardens v Kew v Londýne Paul Rees. 

Juhoafrický sukulent baví internet:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Gibbaeum heathii sú endemické pre oblasť Klein Karoo v provincii Západné Kapsko v Južnej Afrike, kde rastú medzi kremennými kameňmi, ktoré odrážajú teplo. Vytvárajú tak chladnejšiu klímu pre rastliny, informuje Juhoafrický národný inštitút pre biodiverzitu. Klein Karoo je údolie dlhé 350 kilometrov. Je obklopené horami a v dôsledku toho sa v oblasti vyskytuje málo ročných zrážok.

Klein Karoo
Zobraziť galériu (3)
Klein Karoo  (Zdroj: Getty Images)

Podľa Botanickej spoločnosti Južnej Afriky je Klein Karoo súčasťou jedného z najbohatších a najrozmanitejších sukulentných biotopov na Zemi. Odhaduje sa, že sa tam nachádza 3200 druhov rastlín, z ktorých 400 nenájdete nikde inde na planéte. Mnohé z týchto druhov sú ohrozené v dôsledku nezákonného zberu pre záhradníctvo, nadmerného spásania dobytka a klimatických zmien. 

Viac o téme: SukulentZadok Južná AfrikaGibbaeum heathii
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu