Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V tomto veku po puberte mnohé ženy zaznamenali prudký rast pŕs: Lekár vysvetľuje fenomén

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Existuje všeobecné presvedčenie, že ženské prsia prestanú rásť po skončení puberty. Sú však viaceré prípady, ktoré tento mýtus vyvracajú. Lekár vysvetľuje, prečo sa to deje.

Mnohým ženám sa zvyknú zväčšiť prsia, keď priberú alebo otehotnejú. Iné ale uvádzajú, že pred tridsiatkou zaznamenali prudký rast pŕs, napriek tomu, že nemali deti ani nepribrali. Plastický chirurg Pundrique Sharma tvrdí, že nejde o nič výnimočné. "Neexistuje žiadny skutočný lekársky dôkaz, že existuje niečo ako druhá puberta, ale niektoré ženy nedokončia pubertu. To znamená, že ich prsia rastú aj po dvadsiatke," povedal. 

V tomto veku po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Rast pŕs spôsobujú hormóny (estrogén), hladiny tuku a genetika. V dôsledku toho môže napríklad antikoncepcia a tehotenstvo spôsobiť rast pŕs, píše Daily Star. "Iné faktory, ako je koža okolo pŕs, môžu mať veľký vplyv na vzhľad, pretože s pribúdajúcim vekom pokožka stráca elasticitu," dopĺňa Sharma. Prsia by si mala každá žena sledovať, či v nich nenastávajú zmeny aj kvôli prevencii rakoviny prsníka. Nezvyčajné zmeny, jamky alebo hrčky môžu vyžadovať lekárske vyšetrenie.

Viac o téme: RastVeľkosťPrsia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu