Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Profesor prezradil, čo v skutočnosti požívate, keď prehĺtate morskú vodu: Fuj, toto by ste nečakali!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CONNECTICUT - Ak ste sa niekedy kúpali v mori, pravdepodobne ste omylom prehltli sústo morskej vody. V príspevku na TikToku sa profesor biológie podelil o pohľad na mikroskopický život, ktorý mohol byť v tomto slanom dúšku. Tiež prezradil, či je prehltnutie slanej vody zdraviu bezpečné.

Biológ Adolfo Sánchez-Blanco, na TikToku známy ako dr.bioforever, prezradil, aké mikroskopické prvky sa nachádzajú v dúšku slanej vody, ktorú pri kúpaní v mori pravdepodobne prehltnete. "Oceán sa hemží mikroskopickým životom, ktorý je nevyhnutný pre celkové zdravie morských ekosystémov, pretože tieto stvorenia majú zásadnú úlohu v morskej potravinovej sieti," vysvetlil pre magazín Newsweek

@dr.bioforever If you like swimming in the ocean, it is just a matter of time until you will swallow a little water by accident. . But if you were to swallow a little bit of ocean water by accident, do not worry as it won’t make you sick. The hydrochloric acid that your stomach produces will kill the microorganisms that you ingest. . So don’t get scared! Microscopic life is always present in all aquatic ecosystems. Microscopic life like what you saw in the video is essential to maintain the overall health of aquatic ecosystems. . The problem is when an aquatic ecosystem like the ocean gets polluted. This will alter the balance in the ecosystem and microorganisms such as bacteria will thrive. For example, when ocean water contains excessive amounts of bacteria, this will lead to gastrointestinal infections, skin issues, or other worse problems. . These are the microorganisms that you see in the video (in order of appearance): Nauplius larva of a microscopic crustacean (copepod) Diatom next to grains of sand Broken frustule of a beautiful diatom Dinoflagellate Diatom Colonial diatom (I believe it’s Chaetoceros) and a protozoan swimming Another diatom colony forming a beautiful pattern A piece of decomposing algae with diatoms and protozoans and lots of other diatoms! …and yes, that thing at the beginning of the video was a jellyfish. . The diversity of life in the ocean is incredible (and necessary!) . For this video I used an Olympus CX31 microscope at 40x, 100x, 200x, and 400x magnification. #biology #microscopy #microscope #microorganisms #protozoans #diatoms #dinoflagellate #nauplius #diatoms #diatomeas #ecology #ocean #drbioforever ♬ Sail - AWOLNATION

Na záberoch, ktoré na TikToku zaznamenali už takmer sedem miliónov zhliadnutí, Sánchez-Blanco berie malú vzorku morskej vody a po kvapkách ju umiestňuje pod mikroskop. Každá kvapka obsahuje zhluk mikroorganizmov, ktoré uvádza v popise videa:

  • Nauplius larva mikroskopického kôrovca
  • Rozsievka vedľa zrnka piesku
  • Zlomená hubica rozsievky
  • Dinoflagelát
  • Rozsievka
  • Koloniálna rozsievka a plávajúci prvok

 

"Mikroorganizmy zobrazené vo videu nie sú škodlivé. Vo väčšine z nich ide o dôležité planktónové organizmy. Napríklad veľký počet organizmov, ktoré ste mohli vidieť, sa nazývajú rozsievky. Rozsievky sú mikroskopické riasy a sú také hojné, že pri fotosyntéze produkujú najmenej 20 percent kyslíka na našej planéte."

Profesor prezradil, čo v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak by ste teda náhodou prehltli trochu vody z oceána či mora, nemáte sa čoho obávať. Ľudský žalúdok totiž produkuje kyselinu chlorovodíkovú, ktorá zabíja skonzumované mikroorganizmy. Problém však predstavujú znečistené vody. "To zmení rovnováhu v ekosystéme a bude sa dariť škodlivým baktériám alebo toxickým riasam. To môže viesť k gastrointestinálnym infekciám, kožným problémom alebo iným horším problémom," upozornil Sánchez-Blanco.

Profesor na Capital Community College v Hartforde, Connecticute, začal nahrávať videá na TikToku pre svojich študentov. Jeho hlavným cieľom bolo využiť silu sociálnych sietí, aby ich podnietil k naučeniu látky, ktorú preberajú v triede. Osobitne ho zaujímajú videá, kde vzorkuje vzdialené rybníky alebo prúdy vody v lese, aby ľuďom ukázal úžasné mikroskopické tvory, ktoré sa tam dajú nájsť.

Viac o téme: MoreKúpanieOceánMikroorganizmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu