Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekárov ohúril prípad ženy (52) s výrastkom na hlave: Pripomínal mäsitý drdol, bol plný... nechutné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANGALÚR – Indických lekárov šokovala pacientka, ktorá prišla do nemocnice so zvláštnym výrastkom na hlave. Pripomínal obrovský mäsitý drdol a bol plný bielych guľôčok. Žena uviedla, že výrastok jej na hlave rastie už od detstva, ale doposiaľ nehľadala lekársku pomoc.

Lekári boli šokovaní prípadom Indky, ktorá mala na hlave vypuklý výrastok plný bielych guľôčok. Tento nezvyčajný prípad opísali v časopise Radiology lekári z Inštitútu vyšších lekárskych vied Sri Sathya Sai. Nemenovaná 52-ročná rodáčka z indického Bangalúr povedala lekárom, že výrastok jej rástol na temene hlavy už od detstva, no až doteraz nikdy nevyhľadala lekársku pomoc. Štúdia neprezradila, prečo pacientka čakala tak dlho na kontrolu, no lekári poznamenali, že rast bol bezbolestný.

V čase, keď konečne zavítala do nemocnice, hmota narástla do rozmerov 15 centimetrov na dĺžku, 10 centimetrov na šírku a takmer 13 centimetrov na výšku. Sprievodné vyšetrenia magnetickou rezonanciou ukázalo cystu na zadnej strane pacientkinej hlavy, ktorá vyzerala ako mäsitý drdol. Po odstránení výrastku si lekári všimli, že lézia bola naplnená tekutinou, vlasmi, mastnými molekulami s hrubými vonkajšími okrajmi a guľôčkami keratínu rôznych veľkostí. Keratín je proteín, ktorý tvorí základ pre vlasy, nechty a vonkajšiu vrstvu pokožky. Zdravotníci sledovali pokrok ženy počas šiestich mesiacov po odstránení masy a potom poznamenali, že nedošlo k žiadnej recidíve rastu.

Tieto príšerné hmoty pripomínajúce žuvačku sú vo vedeckých kruhoch známe ako dermoidné cysty, guľôčky tkaniva, ktoré sa vyvíjajú z embryonálnych buniek a môžu obsahovať vlasy, zuby alebo nervy, informuje Clevelandská klinika. Vo všeobecnosti sa tieto guľôčky vytvárajú pri narodení, často sa vyvíjajú v hlave a krku, ale môžu sa vyskytovať aj vo vaječníkoch, chrbtici alebo iných častiach tela pacienta. Zatiaľ nie je jasné, prečo guľôčky rastú, zvyčajne sú však neškodné a bezbolestné. Napriek tomu môžu vo forme tapioky spôsobiť komplikácie od infekcií a poškodenia blízkych kostí. V takom prípade je nevyhnutný chirurgický zákrok. 

Viac o téme: LekáriPacientkaVýrastokIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu