Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

FOTO z pôrodnice obletela svet: Keď lekári zbadali, čo má bábätko na chrbte, ostali v nemom úžase

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÁDŽASTÁN - Dieťa v Indii sa narodilo s treťou rukou, ktorá mu vyrastá z chrbta. Odborníci upozornili, že ide o zriedkavý jav. Podľa lekárov dieťa prišlo na svet v nemocnici v Rádžastáne na severe Indie. Napriek prebytočnej končatine je dieťa zdravé. Internet obleteli zábery priamo z pôrodnice.

V Indii sa narodilo dieťa s tromi rukami. Chlapec, ktorý prišiel na svet v miestnej nemocnici v Rádžastáne v severnej Indii, mal dve končatiny na normálnom mieste a tretia mu vyrástla z chrbta. Lekári dieťaťu diagnostikovali polyméliu, zdravotný stav, ktorý sa v lekárskej literatúre uvádza len niekoľkokrát.

Zábery, ktoré sa šíria po celom internete, zachytávajú dieťa ležiace na boku. Akonáhle sa niekto chytil jeho tretej končatiny, dieťa začalo plakať. Prebytočná ruka je kratšia ako ostatné, pričom nemá zjavne vyvinuté prsty. Na fotografiI vidno aj pupočnú šnúru, čo naznačuje, že dieťa sa narodilo krátko pred zhotovením záberu. Meno, pohlavie ani spôsob pôrodu dieťaťa lekári nezverejnili. Rovnako nepovedali, aké zákroky dieťa najbližšie čakajú.

 

A miracle tot has been born with an extremely rare condition that gives it a third hand that is growing from its back....

Posted by Lifeissues Magazine on Tuesday, May 2, 2023

Vo vývoji, približne v štyroch alebo piatich týždňoch, sa na povrchu embrya objavia dva páry púčikov, z ktorých sa vyvinú končatiny. Niekedy sa však môžu narušiť a vytvoriť ďalšie púčiky, z ktorých sa potom vyvinú končatiny. To sa môže stať neskôr v procese vývoja, uviedli lekári, čo vedie k tomu, že ďalšie končatiny sú menej vyvinuté ako ostatné.

Polymélia alebo narodenie s končatinami navyše je extrémne zriedkavý stav, v lekárskej literatúre je zaznamenaných len niekoľko prípadov. Predchádzajúce prípady zahŕňajú Varshu Senovú z Dillí, ktorá sa v roku 2016 narodila s ďalšou nohou vyrastajúcej z chrbta. Lekárom v nemocnici Govind Ballabh Pant Hospital sa podarilo úspešne amputovať nechcenú tretiu nohu.

V inom prípade sa chlapček v Iraku narodil s ôsmimi končatinami po tom, čo sa jeho siamské dvojča nevyvinulo správne. Nevyvinuté končatiny súrodenca sa v dôsledku polymélie vstrebali do chlapca. Dieťa, ktoré malo vtedy sedem mesiacov, bolo letecky prevezené do Indie na zložitú operáciu – ktorá sa uskutočnila vôbec po prvýkrát na svete.

Viac o téme: BábätkoDeformáciaIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu