Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na kúpaliskách zúri vojna: Návštevníci a plavčíci sú zúfalí kvôli migrantom! Boja sa o svoje zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Niektoré kúpaliská v Berlíne museli zavrieť, iné začali s legitimizáciou návštevníkov. Dôvodom je konflikt medzi Nemcami, migrantmi a LGBTQ ľuďmi. Plavčíci a strážcovia kúpalísk sú zúfalí, boja sa o svoje fyzické i duševné zdravie. Podľa jedného z nich na kúpaliskách dochádza ku kolízii rôznych svetonázorov.

Ráno, keď prídu dôchodcovia a matky s deťmi, je na nemeckom kúpalisku všetko v poriadku. Problémy sa začínajú popoludní, keď k bazénu prichádzajú skupiny mladých mužov, väčšinou arabského pôvodu, povedal denníku Bild berlínsky plavčík a ochrankár, ktorý chcel zostať v anonymite. Mladíci, pôvodom inej národnosti, neuznávajú autoritu strážcov, ktorí pravidelne čelia vyhrážkam a urážkam, píše Deutsche Welle.

Na kúpaliskách zúri vojna:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Zrážka viacerých svetov

V posledných týždňoch na obzvlášť problémových kúpaliskách ako Columbiabad, ktoré sa nachádza v berlínskej štvrti Neukölln s vysokým percentom imigrantov z arabských krajín, najmä Libanonu, musela zasahovať polícia. To viedlo k uzavretiu zariadení. Columbiabad je teraz až do odvolania zatvorené, pretože väčšina dozorcov a plavčíkov žiadala o pomoc zo strachu o svoje fyzické a duševné zdravie.

Vážnu situáciu na nemeckých kúpaliskách potvrdzuje aj prezident nemeckého zväzu plavčíkov Peter Harzheim. "Na väčšine kúpalísk je pokoj. Problémy nastávajú tam, kde je neúmerne vysoké percento hostí arabského pôvodu," hovorí s tým, že sa mu opakovane vyhrážali. Plavčíci a ochrankári z Columbiabadu tvrdia, že hostia ako homosexuáli, ženy a Židia sa obzvlášť stávajú terčom provokácií a obťažovania. Situáciu ešte viac zhoršilo nedávne rozhodnutie, že v bazénoch je dovolené plávať a opaľovať sa hore bez. "Dochádza ku kolízii rôznych svetonázorov," hodnotí nepriaznivú situáciu jeden pracovník kúpaliska.

Štvrť Neukölln je za posledných desať rokov známa vysokým percentom občanov arabského pôvodu a vysokou koncentráciou mladých ľudí z celého sveta, ktorí zmenili túto kedysi prisťahovaleckú a robotnícku štvrť na obľúbenú destináciu. Žije tam aj veľké množstvo LGBTQ ľudí. V dôsledku pravidelného obťažovania a urážok zo strany ľudí arabského pôvodu sa však homosexuálne páry, ako nedávno napísali nemecké médiá, začali tejto štvrti obracať chrbtom.

Na kúpaliskách zúri vojna:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Tí, ktorí nedodržiavajú pravidlá

Vedenie mesta Berlín od minulého víkendu zaviedlo špeciálne opatrenia. Vstup na kúpaliská je odteraz možný len po predložení občianskeho preukazu. Toto opatrenie, ako mesto avizovalo, má za cieľ urobiť verejné kúpaliská bezpečnejšími pre návštevníkov a uľahčiť prácu zamestnancom. Počas prvého víkendu bol po zavedení legitimizačných opatrení napriek rekordne vysokým teplotám zaznamenaný výrazný pokles hostí na problémových kúpaliskách.

Do debaty sa teraz zapojil aj kancelár Olaf Scholz, ktorý vyhlásil, že problém bezpečnosti na kúpaliskách už nemožno ignorovať a že vstup polície na kúpaliská je úplne opodstatnený. Na priamu otázku, či bol problém integrácie mladých ľudí cudzieho pôvodu, Scholz neodpovedal a len uviedol, že "tí, čo robia problémy, sa nesprávajú podľa našich pravidiel". 

Viac o téme: KúpaliskoMigrantiNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu