Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Lovec hadov rozrezal obrieho pytóna: To, čo v ňom našiel, mu vyrazilo dych, FOTO len pre silné žalúdky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

EVERGLADES - Na Floride ulovil Mike Kimmel obrovskú samicu barmského pytóna. V jej tele sa nachádzalo šesťdesiat vajec. Na plaza narazil v Everglades. Ide o lokalitu, kde tento invazívny druh už desaťročia pustoší miestne ekosystémy, preto je legálne zabíjať ho humánnym spôsobom.

Samice barmských pytónov začali na Floride po jarnom období párenia klásť vajíčka. Jednu z nich ulovil Mike Kimmel. V tele päťmetrového hada objavil šesťdesiat vajec, ktoré boli tesne pred vyliahnutím. "Pytón tejto veľkosti dokáže v Everglades zožrať čokoľvek. Tieto invazívne hady sa teraz nachádzajú na vrchole potravinového reťazca v Everglades...až kým nezasiahne človek," napísal autor príspevku na Instagrame. 

Barmské pytóny (Python bivittatus) pochádzajú z juhovýchodnej Ázie, kde sú v mnohých regiónoch ohrozené v dôsledku lovu a straty biotopov. Na Floridu boli dovezené v rámci obchodovania s exotickými domácimi zvieratami v 80. a 90. rokoch 20. storočia. Rýchlo sa tam udomácnili a začali požierať pôvodné populácie, ako sú králiky, vačice, rysy a dokonca aj aligátory. Obmedzenie ich rozmnožovania je hlavným cieľom Floridskej komisie pre ryby a divokú prírodu. Je preto legálne loviť ich a zabíjať humánnym spôsobom. 

Lovec hadov rozrezal obrieho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nie je jasné, koľko týchto hadov aktuálne žije v Everglades, ale predpokladá sa, že ich populácia sa pohybuje v desiatkach tisíc. Od roku 2000 bolo z voľnej prírody odstránených viac ako 17 000 kusov. Jedným z dôvodov, prečo je ťažké kontrolovať ich populáciu, je počet potomkov, ktoré produkujú. Barmské pytóny sa pária na jar, pričom každá pohlavne dospelá samica nakladie niekedy až stovku vajec. Následne ich šesť až osem týždňov inkubuje, kým nie sú pripravené na vyliahnutie. 

V roku 2022 bol v Everglades odchytený najväčší barmský pytón dlhý 5,5 metra s hmotnosťou takmer sto kíl. Samica mala v tele 122 vaječných folikulov, čiže guľovitých štruktúr, ktoré po oplodnení dozrievajú na vajíčka. V apríli tohto roku tím pod vedením spoločnosti U.S. Geological Survey chytil pytóna, ktorý naraz nakládol 96 vajíčok, čím vytvoril nový floridský rekord.

Viac o téme: HadPytónFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu