Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dychberúce VIDEO zo satelitu: Pozrite, čo sa deje nad Európou

 Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/ESA)

DARMSTADT - Kamery nainštalované na novom európskom meteorologickom satelite budú dohliadať na búrky v Európe a Afrike tak, ako ešte nikdy predtým. Nový prístroj dokáže včas zaznamenať búrky, vďaka čomu budú experti schopní evakuovať rôzne oblasti. Kvôli klimatickej kríze budú podobné nástroje mimoriadne dôležité.

Úchvatné prvé videá z nového vesmírneho prístroja určeného na zlepšenie monitorovania búrok ukazujú vyčíňanie bleskov nad Európou, Afrikou a Atlantickým oceánom. Snímky urobil satelit Meteosat-12 prevádzkovaný Európskou organizáciou pre využívanie meteorologických satelitov (EUMETSAT) z geostacionárnej obežnej dráhy, približne 36 000 kilometrov nad Zemou, informoval Live Science. Táto nadmorská výška je mimoriadne dôležitá pre predpovede počasia, pretože rýchlosť satelitov obiehajúcich planétu v tejto oblasti zodpovedá rotácii Zeme. Výsledkom je, že satelity na tejto obežnej dráhe majú neustály výhľad na časť zemegule, čo umožňuje meteorológom sledovať vývoj poveternostných javov v reálnom čase.

Satelity amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) používali snímače bleskov už predtým, ale Meteosat-12 je prvý, kto poskytuje tento typ informácií európskym meteorológom. Satelit, prvý z novej rodiny európskych pozorovateľov počasia Meteosat tretej generácie, bol vypustený v decembri 2022 a pomôže meteorológom zlepšiť ich predpovede extrémnych poveternostných udalostí, vysvetľuje portál Space

S postupujúcou zmenou klímy a otepľovaním na Zemi budú v Európe a na celom svete čoraz bežnejšie silné búrky sprevádzané prívalovými dažďami, krupobitím a silným vetrom. Tým, že meteorológovia dokážu lepšie predpovedať tieto udalosti, dúfajú, že ochránia zraniteľné obyvateľstvo v postihnutých oblastiach šírením skorších a presnejších varovaní. "Blesk je silným znakom toho, že nastáva nepriaznivé počasie. Tam, kde sú najsilnejšie zrážky, sa často vyskytujú blesky," uviedol riaditeľ EUMETSAT Phil Evans.

Dychberúce VIDEO zo satelitu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: GettyImages)

Zariadenie Lightning Imager pozostáva zo štyroch kamier, ktoré dokážu detekovať atmosférické záblesky v celej Európe, Afrike, na Strednom východe a v častiach Južnej Ameriky. Každá z kamier vie zachytiť tisíc snímok za sekundu, vo dne aj v noci. Blesk deteguje rýchlejšie ako mihnutie oka. Údaje budú dostupné pre predpovede počasia v Afrike, ako aj dopravné lietadlá na transatlantických letoch. 

Vďaka špecifickým algoritmom sa údaje spracúvajú na palube, aby sa na Zem posielali iba užitočné informácie, čím sa podporuje vývoj presnejších predpovedí počasia aj prispievanie k štúdiu poveternostných javov a bezpečnosti leteckej dopravy. Pre Európu, ktorá sa otepľuje dvakrát rýchlejšie ako ostatné kontinenty, môžu včasné a presné informácie o blížiacich sa katastrofách zachrániť životy a eliminovať ničenie. 

Viac o téme: BleskEurópaKlimatická krízaMeteosat-12
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu