Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Expert radí: Ak chcete mladú a sviežu pokožku, nepite tento obľúbený nápoj a nespite v tejto polohe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN – Expert na starostlivosť o pleť prezradil, ktoré tri bežné veci môžu urýchliť proces starnutia. Jeho rady nepotešia milovníkov kávy, ale ani zástancov spánku na bruchu. Odborník rovnako varuje pred nadmernou exfoliáciou, ktorá môže mať úplne opačný efekt.

Starnutie je prirodzený proces, ktorému sa nikto nevyhne. Existujú však spôsoby, ako zabrániť jeho predčasnej fáze a užívať si mladosť o trochu dlhšie. Doktor Amir Zerach, ktorý sa špecializuje na luxusné estetické ošetrenia na londýnskej Z Clinic, pre Express.co.uk odhalil tri veci, ktoré urýchľujú starnutie – a ako to rýchlo napraviť, aby ste vyzerali mladšie. Odborník naznačil, že ranná a popoludňajšia šálka kávy môže byť jednou zo základných príčin starnutia pleti. „Zatiaľ čo niektorí veria, že kofeín vám dodáva správnu ‚žiaru‘ tým, že zvyšuje krvný obeh, v skutočnosti môže mať kofeín negatívny vplyv na našu pokožku tým, že ovplyvňuje produkciu kolagénu,“ vysvetlil Zerach.

Expert radí: Ak chcete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Kofeín podľa jeho slov vedie k zúženiu krvných ciev, čo znamená, že cievy na povrchu pokožky nie sú schopné dodať toľko antioxidantov a živín, ktoré sú potrebné na produkciu kolagénu. To znamená, že časom sa môže na vašej tvári objaviť viac vrások. Ďalšou dôležitou vecou nie je len kvalitný spánok, ale podľa Zeracha aj poloha pri spánku. „Poloha pri spánku môže mať vplyv na váš spánok, najmä ak spíte na bruchu alebo na boku. Tvár pritlačená k vankúšu môže spôsobiť zvráskavenie pokožky a okrem toho na ňu vyvíjate zbytočný tlak, čo zase môže spôsobiť vrásky na lícach a brade,“ uviedol odborník. Namiesto toho odporúča spánok na chrbte, ktorý je podľa jeho slov najpriaznivejší pre pokožku na tvári.

Zatiaľ čo exfoliácia je skvelý spôsob, ako odstrániť odumreté kožné bunky, aby bola vaša pokožka hladšia a jasnejšia, Zerach vysvetlil, že to netreba preháňať. „Prílišná exfoliácia môže mať opačný účinok,“ uviedol. „Nielenže zbavuje pokožku jej prirodzených olejov, ktoré ju udržiavajú zdravú a hydratovanú, ale trenie pokožky môže spôsobiť podráždenie, čo následne vedie k zrýchlenému starnutiu,“ varoval expert. Nadmernou exfoliáciou tiež môžete podporiť predčasnú expozíciu spodnej pokožky, čo môže viesť k popraskaniu pokožky, olupovaniu alebo strate pružnosti. Zerach preto radí nanášať peeling maximálne raz alebo dvakrát týždenne.

Viac o téme: ZdravieStarnutieStarostlivosť o pokožku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu