Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ohromujúce odhalenie o fajčiaroch: Odbiehate si v práci na cigaretku? Toto ste určite netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Pravdepodobne ste už niekedy premýšľali nad tým, či vaši kolegovia - fajčiari nemajú viac pracovného voľna ako vy. Nový výskum potvrdil, že je to naozaj tak. Ročne získavajú fajčiari vďaka svojmu zlozvyku takmer týždeň voľna navyše. Napriek tejto výhode sa zdá, že na Slovensku sa cigariet vzdáva čoraz viac ľudí, čo je určite dobrá správa.

Nový výskum odhalil, že fajčiari si ročne vďaka svojmu zlozvyku ukrajujú týždeň voľna v práci navyše. Údaje z britského Úradu pre národnú štatistiku (ONS) ukazujú, že 52 percent fajčiarov odíde z práce kvôli cigarete niekoľkokrát denne. Priemerne tak strávia mimo pracoviska až dvadsať minút denne. Celý tento čas sa rovná približne 39 hodinám prestávok na cigaretu za celý rok. Celkovo tak fajčiari ročne dostávajú šesť dní voľna navyše. Podľa správy ONS najviac fajčia osoby narodené v generácii Z, teda od roku 1997 do 2010. Naopak, mileniáli narodení od roku 1981 až 1996 fajčia najmenej.

Ohromujúce odhalenie o fajčiaroch:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď možno máte v práci veľa kolegov, ktorí počas dňa odbiehajú fajčiť, v skutočnosti má fajčenie na Slovensku dlhodobo klesajúci trend. Ukázali to výsledky dotazníka Úradu verejného zdravotníctva SR, o ktorých predstavitelia úradu informovali na Facebooku. Kým pred desiatimi rokmi fajčilo až 40 percent populácie, v roku 2019 tento podiel klesol na 18,5 percenta. Napriek týmto pozitívnym výsledkom však situácia nie je veľmi priaznivá. Zistenia z Národného výskumu používania tabakových a nikotínových výrobkov v populácii detí a adolescentov v SR 2022 uvádzajú, že až 44 percent Slovákov vo veku od 12 do 21 rokov má skúsenosti s fajčením cigariet. 

Okrem toho, že fajčiari počas pracovnej doby trávia dlhší čas vonku než nefajčiari, môžu byť aj častejšie chorí. Ako informuje portál Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne, fajčenie znižuje imunitu voči infekčným chorobám. Okrem toho prispieva ku vzniku vredových chorôb zažívacích orgánov. Fajčiarov môžu trápiť aj astmatické záchvaty, chronické zápaly priedušiek či dokonca chronická obštrukčná choroba pľúc, ktorá postihuje až 80 percent fajčiarov. Je teda zrejmé, že extra týždeň voľna ročne za podobné zdravotné problémy nestojí.

Viac o téme: PrácaCigaretaFajčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu