Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žena (35) vapovala menej ako rok, TOTO sa jej stalo! Dnes varuje, aby s tým všetci prestali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Tridsaťpäťročná žena zdokumentovala ma TikToku svoj boj s vážnym ochorením pľúc, ktoré pripisuje vapingu. Vo svojom dojímavom a emočne nabitom videu vyzýva divákov, aby prestali fajčiť elektronické cigarety. K príspevku sa vyjadrili aj odborníci.

„Ahoj, volám sa Lucy a dostala som zápal pľúc z vapovania,“ uvádza autorka videa na TikToku, ktoré sa šíri na internete. „Prestala som s tým pred tromi rokmi, ale stále som sa z toho nedostala.“  Autorka príspevku podľa všetkého žije v USA. Na záberoch vidieť ako vchádza do zdravotníckeho zariadenia a má na sebe respirátor so vzduchovým filtrom. „Trpím trvalým poškodením pľúc z vapovania,“ hovorí a dodáva, že je na ceste na rádiologické vyšetrenie, kde jej urobia CT s vysokým rozlíšením. Vapovala vraj menej ako rok a používala iba renomované značky.

„Hypersenzitívna pneumonitída je smrteľná a očakávaná dĺžka života je približne päť až sedem rokov. Takže mi kontrolujú hypersenzitivitu, aby som zistila, či nezomieram. Teraz si poriadne poplačem, pretože mám 35 rokov a môj život už nikdy nebude taký, aký bol predtým,“ hovorí Lucy cez slzy. „Ešte nie je neskoro. Môžete s tým skončiť.“ V ďalšom príspevku opísala svoju situáciu detailnejšie a uviedla, že pri dlhých cestách potrebuje invalidný vozík, pretože je veľmi unavená a hlboké nádychy sú pre ňu veľmi bolestivé. „Musím nosiť respirátor so vzduchovým filtrom, pretože ak som vystavená akémukoľvek chemickému zápachu alebo dokonca dymu z cigariet, môže mi to poškodiť pľúca a na celé týždne spôsobiť opuch pľúcneho tkaniva.“

Žena (35) vapovala menej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Poškodenie pľúc v súvislosti s vapingom nie je zriedkavé

„Hypersenzitívna pneumonitída (HP) je druh poškodenia pľúc, ktorý sa najčastejšie vyskytuje ako reakcia na prach, plesne alebo perie u osôb, ktoré sú z mnohých príčin citlivé,“ vysvetlil  odborník na respiračné ochorenia Matthew Peters z Univerzitnej nemocnice Macquarie. Liečba neexistuje, ale na trhu sú lieky, ktoré eliminujú ďalšie poškodenie pľúc. Podľa Briana Olivera z Univerzity v Sydney môže byť toto alergické ochorenie pľúc smrteľné a nie je to po prvý raz, kedy je spájané s vapingom. „Najpravdepodobnejšou príčinou jej vzniku je skutočnosť, že formaldehyd, ktorý sa vyrába vo vapoch s obsahom nikotínu aj bez neho, je antigén a imunitný systém ho vyhodnotí ako cudziu látku spôsobujúcu HP. Avšak pri takom množstve chemikálií a širokej škále príchutí na trhu môžu byť antigénom aj iné látky.“  

Oliver vysvetlil, že Lucyino video by sa nemalo brať na ľahkú váhu, pretože takéto závažné reakcie nie sú zriedkavé a ohrozujú život. Peters zase podotkol, že pravidelné správy o difúznom poškodení pľúc, ako reakcii na vaping, sú známe už približne desať rokov. Dodal, že okrem týchto pravidelných hlásení sa objavila aj epidémia EVALI, ktorá je spojená práve s používaním e-cigariet alebo vapovacích produktov. „Pri epidémii EVALI došlo k úmrtiam a niektorí pacienti prežili s vážnym poškodením pľúc,“ uviedol Peters a doplnil, že až 85 % prípadov súviselo s  produktmi na vaping obsahujúcimi konopný olej vrátane vitamínu E. 

Žena (35) vapovala menej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Cieľová skupina tínedžerov na TikToku

Výskum vedcov z Curtinovej univerzity v Austrálii zistil, že na základe propagácie vapovania na TikToku sú mladí používatelia často vystavení riziku. „V našej štúdii sme skúmali e-cigarety propagované na TikToku, aby sme posúdili účinnosť vlastnej stratégie v oblasti drog, kontrolovaných látok, alkoholu a tabaku,“ uviedla vedúca tímu Jonine Janceyová. „Samotné množstvo potenciálne škodlivého obsahu, ktorý je mladým ľuďom podsúvaný na TikToku, je dôkazom, že samoregulácia zlyháva.“ Mnohí používatelia však priznali, že Lucyn príspevok ich motivoval k tomu, aby sa vzdali vapingu. „Prestávam kvôli tomuto videu. Ďakujem,“ uviedol jeden z nich.

Viac o téme: FajčenieE-cigaretaVaping
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu