Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Klimatické zmeny zvyšujú riziko vyhynutia vtákov

BRATISLAVA - Klimatické zmeny sa zdajú byť jedným z najvýraznejších faktorov zvýšeného rizika vyhynutia vtákov.

Pred týmto gradujúcim javom varovala v pondelok jedna z popredných svetových organizácií na ochranu prírody. "Dlhotrvajúce suchá a náhle zmeny v počasí prinášajú mnohým živočíšnym druhom stres.

Všetko to vedie k zvýšenému riziku vyhynutia niektorých druhov zvierat," uviedla vo svojej správe Medzinárodná únia ochrany prírody (International Union for Conservation of Nature) na konferencii v nemeckom Bonne. Organizácia so sídlom vo Švajčiarsku pravidelne pridáva na takzvaný Červený zoznam nové druhy zvierat.

Momentálne je tam približne 1226 druhov vtákov, pričom 190 z nich je kriticky ohrozených. Na zoznam pridali tento rok osem nových druhov vrátane istého druhu albatrosa (Diomedea Dabbenena) vyskytujúceho sa na ostrovoch v južnej oblasti Atlantického oceánu a drozda (Nesomimus trifasciatus) žijúceho na Galapágskych ostrovoch.

"Ohrozené druhy na zozname zasahujú naraz zmeny v podnebí a zásahy do ich prirodzeného životného prostredia. Klimatické zmeny majú v tomto prípade nebezpečný dopad a môžu spôsobiť lokálne vyhynutie niektorých druhov," uviedol koordinátor výskumu zo spoločnosti BirdLife.

Jedenásťdňovú konferenciu o biodiverzite pod záštitou Organizácie spojených národov reprezentuje asi 6000 predstaviteľov zo 191 krajín sveta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu