Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Experti odhalili hrozbu, o ktorej možno ani netušíte: Toto je pre zdravie rovnaké riziko ako fajčenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Osamelý život predstavuje pre zdravie podobné riziko ako fajčenie desiatok cigariet denne a sociálna izolácia zvyšuje pravdepodobnosť srdcovocievnych chorôb, depresií a demencie. S odvolaním sa na novú správu na to upozornil šéf amerického federálneho úradu pre verejné zdravie Vivek Murthy. Podľa neho sa osamelosť šíri ako nová epidémia a ohrozuje aj mladých ľudí, napísala agentúra AP.

"Vieme, že osamelosť je vcelku bežný pocit, ktorý má mnoho ľudí. Je to niečo ako hlad alebo smäd. Je to pocit, ktorý k nám telo vysiela, keď chýba niečo, čo potrebujeme na prežitie," uviedol Murthy. Osemdesiatstranová správa jeho úradu má zvýšiť povedomie o tom, že osamelosť predstavuje aj zdravotné riziko a môže zdravotný systém stáť miliardy dolárov ročne. 

Experti odhalili hrozbu, o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa odborníka osamelých ľudí pribúda v dôsledku menšej obľuby cirkevného a komunitného života. Rastie tiež počet jednočlenných domácností a situáciu výrazne zhoršila aj pandémia covidu-19 a nástup nových technológií. Podľa prieskumu ľudia teraz trávia s priateľmi menej času ako predtým; v roku 2020 to bolo v priemere asi 20 minút denne, pritom pred dvoma desaťročiami to ešte bola hodina denne. Najviac obmedzili čas strávený s kamarátmi mladí ľudia vo veku 15 až 24 rokov. 

Experti odhalili hrozbu, o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa správy zvyšuje osamelosť riziko predčasného úmrtia až o tretinu, a preto Murthy vyzval zamestnávateľov, školy i rodičov, aby si uvedomovali, že osobné stretávanie má pozitívny efekt na duševné aj telesné zdravie. Veľkou výzvou sú podľa neho sociálne siete a spôsob, ako ich využívať a nepripraviť sa pritom o interakcie tvárou v tvár.

Viac o téme: ZdravieFajčenieSamotaOsamelosťEpidémia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu