Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Záhada vyriešená: Vedci konečne zistili, prečo Mount Everest vydáva v noci strašidelné zvuky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAPPORO - Existuje fascinujúci dôvod, prečo Mount Everest v noci vydáva desivé zvuky, ktoré zarazili dokonca aj odborníkov. Jeden z vedúcich expedície uviedol, že z tohto dôvodu je ťažké v lokalite pokojne spať. Vedci sa preto odhodlali zistiť, čo sa ukrýva za bizarným hlukom.

Trojdielny dokumentárny seriál vysielaný na Netflixe pod názvom "Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake" obsahuje správy z prvej ruky preživších a skutočné zábery zo smrtiaceho zemetrasenia, ktoré zasiahlo Nepál v roku 2015. Vedúci expedície Dave Hahn sa divákom zdôveril so svojimi zážitkami na Evereste v osudný rok. Prezradil napríklad to, že je ťažké v tejto lokalite spať, a to nielen kvôli obavám z výstupu na obrovskú horu. "Môžete počuť ľadovec, na ktorom spíte a cez ktorý sa chystáte preliezť. Počujete, ako praská, ako sa ľad a skaly rútia dolu na rôznych miestach okolo údolia," uviedol. 

Záhada vyriešená: Vedci konečne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podivné, strašidelné zvuky naozaj pochádzajú zo samotného ľadovca. Ukázalo sa, že existuje aj dôvod, prečo sa to deje v noci. V roku 2018 bola v časopise Geophysical Research Letters zverejnená štúdia o tomto fenoméne, ktorá skúmala, ako sa dunivé zvuky zintenzívnili, keď teploty v noci klesli. Glaciológ z Arktického výskumného centra na Univerzite Hokkaido v Japonsku a hlavný autor článku Jevgenij Podolskij povedal, že miestny ľad je veľmi citlivý na vysokú mieru zmien. Výskumníci rok predtým prešli cez nepálske Himaláje, aby otestovali seizmickú aktivitu ľadovcov Trakarding-Trambau, pričom sa dostali do výšky asi päť kilometrov nad morom, s úplným výhľadom na Mount Everest. 

Aj keď vraj bola táto skúsenosť úžasná, po zotmení Podolskij a jeho kolegovia započuli bizarné zvuky prichádzajúce z ľadovca. Aj keď nevideli, čo sa deje, počas troch týždňov, ktoré strávili počúvaním hluku, začali uvažovať o tom, či existuje dôvod, prečo ho zvyčajne počujú len v noci. Tušili, že dunivý zvuk môže mať niečo spoločné so zmenami teplôt. Po preštudovaní seizmografických údajov zistili, že v dôsledku vysokej nadmorskej výšky ľadovca dochádzalo k prudkým nočným poklesom teploty, čo bolo príčinou hluku.

Viac o téme: ZáhadaMount EverestZáhadné zvuky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu