Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vedci zisťujú, ako by vyzerala Zem pre mimozemšťanov: A toto odhalili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANCHESTER - Ako by vyzerala Zem pre mimozemskú civilizáciu nachádzajúcu sa svetelné roky ďaleko? Výskumníci z University of Mauritius a University of Manchester si položil túto otázku a hľadajú na ňu odpoveď.

Tím vedcov použil crowdsourcingové údaje na simuláciu úniku rádia z mobilných veží a predpovedal, čo by mimozemská civilizácia mohla zistiť z rôznych blízkych hviezd, vrátane Barnardovej hviezdy vzdialenej šesť svetelných rokov od Zeme. Študent na Maurícijskej univerzite  Ramiro Saide vytvoril modely zobrazujúce rádiovú energiu, ktorú by tieto civilizácie obdržali, keď sa Zem otáča a veže stúpajú a zapadajú. Verí, že ak mimozemská civilizácia nebude oveľa vyspelejšia ako tá naša, mali by problém odhaliť súčasnú úroveň úniku rádiových veží zo Zeme.

Vedci zisťujú, ako by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti naznačujú, že niektoré technické civilizácie budú mať pravdepodobne oveľa citlivejšie prijímacie systémy ako my a detegovateľnosť našich mobilných systémov sa podstatne zvýši, keď prejdeme na oveľa výkonnejšie širokopásmové systémy, píše sa v záverečnej. Saide je tiež nadšený skutočnosťou, že jeho simulácie ukazujú, že mobilný rádiový podpis Zeme zahŕňa významný príspevok z rozvojových krajín vrátane Afriky. 

Vedci chcú ísť ďalej

Podľa vedúceho výskumného tímu Mikea Garretta z Univerzity v Manchestri výsledky zdôrazňujú úspech Afriky v obchádzaní fázy vývoja pevnej linky a v priamom prechode do digitálneho veku. "Počul som mnohých kolegov, ktorí tvrdili, že Zem sa v posledných rokoch stala čoraz tichšou na rádio. Toto tvrdenie som vždy spochybňoval, aj keď je pravda, že dnes máme menej výkonných televíznych a rádiových vysielačov a šírenie mobilných komunikačných systémov po celom svete je výrazné. Zatiaľ čo každý systém jednotlivo predstavuje relatívne nízke rádiové výkony, integrované spektrum miliárd týchto zariadení je značné." 

 

PRESS RELEASE: https://buff.ly/3Ny3KYX Can ET Detect Us? What would the Earth look like to an alien civilization...

Posted by SETI Institute on Tuesday, May 2, 2023

Ďalším krokom bude zahrnúť výkonné civilné a vojenské radary, nové systémy digitálneho vysielania, siete Wi-Fi, jednotlivé mobilné telefóny a satelitné konštelácie, ktoré sa teraz vypúšťajú na nízku obežnú dráhu Zeme, ako napríklad systém Starlink od Elona Muska. "Súčasné odhady naznačujú, že do konca desaťročia budeme mať na nízkej obežnej dráhe Zeme viac ako stotisíc satelitov. Zem je už v rádiovej časti spektra anomálne jasná a ak bude trend pokračovať, mohli by sme sa stať ľahko detekovateľnými každou vyspelou civilizáciou so správnou technológiou." 

Viac o téme: SatelitMimozemšťaniaZemMimozemská civilizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu